Vanaf welke gemiddelde leeftijd gaan jongeren alleen op vakantie?

Het is voor veel jongeren een droom die uitkomt: voor het eerst zonder ouders op vakantie! Ouders kijken echter vaak wat minder reikhalzend uit naar dit moment en stellen het liever zo lang mogelijk uit. Er is dan ook veel verschil in de leeftijd waarop jongeren voor het eerst alleen op vakantie mogen. Zo zijn er jongeren die al vanaf 15 jaar alleen weg mogen en anderen pas als ze 18 jaar zijn. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst alleen op vakantie gaan is 16 jaar. Dit betreft dan een vakantie in eigen land. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst naar het buitenland gaan is 18 jaar.

 

Wie gaan eerder alleen op vakantie jongens of meisjes?

Als het aankomt op de gemiddelde leeftijd waarop jongeren alleen op vakantie gaan dan zijn jongens er over het algemeen eerder bij dan meisjes. Jongens gaan zijn vaak een jaartje jonger als ze alleen weg gaan. Jongens kiezen er ook vaak voor om in een grote groep te gaan, terwijl meisjes er vaak voor kiezen om samen met een vriendin op vakantie te gaan.

Wat is de gemiddelde leeftijd waarop jongeren in andere landen op vakantie gaan?

Nederland is echt een land van vakantiegangers. Wij gaan dan ook eerder alleen op vakantie dan jongeren in andere landen. Vaak gaan jongeren in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje pas alleen op vakantie als ze 18 of 19 zijn.

Waar gaan jongeren heen op vakantie?

Zoals gezegd blijven jongeren van 16 jaar vaak nog in eigen land als ze voor het eerst op vakantie gaan. Populaire bestemmingen zijn dan bijvoorbeeld de waddeneilanden, Amsterdam en Renesse. Als jongeren naar het buitenland gaan dan kiezen ze vaak voor de spaanse, griekse of turkse kustplaatsen.


Bekijk naast gemiddelde leeftijd alleen op vakantie ook
Gemiddelde uitgaven vakantie
Gemiddelde kosten reisverzekering
Gemiddeld aantal vakantiedagen
Gemiddelde temperatuur Spanje