Wat is de gemiddelde leeftijd dat studenten afstuderen?

In Nederland is een goed onderwijsstelsel. In totaal volgen er op dit moment zo'n 1,2 miljoen jongeren in Nederland een vorm van onderwijs. 515.000 leerlingen volgen het MBO onderwijs (verschillende niveaus), 444.000 studenten zitten er op het hoger onderwijs, en er volgen zo'n 250.000 studenten wetenschappelijk onderwijs. De gemiddelde leeftijd van afstuderen hangt van een aantal zaken af. Een belangrijke factor is bijvoorbeeld hoe lang je studie duurt. Hieronder zie je per niveau wat de gemiddelde leeftijd van afstuderen is:

 

 

MBO     Gemiddelde leeftijd afstuderen     21,5 jaar
HBO Gemiddelde leeftijd afstuderen 23,4 jaar
WO Gemiddelde leeftijd afstuderen 24,5 jaar


Wie studeren eerder af meisjes of jongens?

Op alle niveau's geldt dat meisjes gemiddeld op een jongere leeftijd afstuderen dan jongens. Het blijkt dat jongens vooral achterstand oplopen ten opzichte van meisjes aan het begin van de studie.

Studeren jongeren steeds eerder af?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat jongeren gemiddeld steeds sneller en jonger afstuderen. De reden hiervan is dat de overheid steeds meer maatregelingen neemt om zogenaamde langstudeerders tegen te gaan. Zo mocht je vroeger zolang over je studie doen als je wilde. Tegenwoordig moet je binnen een bepaald aantal jaar klaar zijn anders moet je stoppen.
 

Bekijk naast gemiddelde leeftijd afstuderen ook:
Gemiddeld startsalaris WO
Gemiddeld startsalaris HBO
Gemiddeld salaris MBO