Wat zijn de gemiddelde kosten voor een taxatie van je huis?

Als je een huis wilt kopen of verkopen dan krijg je doorgaans te maken met de taxatie van de woning. De taxatie van een huis wordt gedaan door een taxateur. De taxateur bepaalt de marktwaarde van het huis en baseert dat onder andere op de woningmarkt in de regio. Het laten taxeren van een huis is helaas niet gratis en er zijn kosten aan verbonden. Deze kosten staan niet vast en elke taxateur hanteert zijn eigen kosten. Die kosten kunnen dan ook behoorlijk verschillen. Daarnaast hanteren sommige taxateurs een vast tarief en vragen andere taxateurs een tarief gebaseerd op de waarde van de woning. Zie hieronder het verschil:

 

Gemiddelde kosten taxatie vast tarief
Zoals gezegd zijn er taxateurs die voor de taxatie van een huis een vast tarief hanteren. Ongeacht de waarde van het huis. De goedkoopste taxateurs doen dit voor ongeveer 250 euro. De duurste taxateurs vragen 600 euro voor een taxatie. Gemiddeld betaal je voor dit model 462 euro per taxatie.

Kosten taxatie op basis van waarde van het huis
Als een taxateur de kosten voor de taxatie vraagt op basis van de waarde van het huis dan hanteert de taxateur meestal een percentage van 0,185 % van de waarde van de woning. Wordt je huis bijvoorbeeld getaxeerd op 200.000 euro dan betaal je dus zo'n 370 euro voor de taxatie van je huis. Dus hoe duurder je huis, des te meer je moet betalen.

Zijn er nog extra kosten?

Hou er bij de taxatie van je huis rekening mee dat er vaak nog extra kosten bij de taxatie komen kijken. Zo worden er er vaak ook nog administratiekosten en kadastrale kosten in rekening gebracht. Als je een taxateur een offerte laat maken dan is het verstandig om van tevoren naar deze kosten te vragen. Deze extra kosten kunnen soms wel oplopen tot 150 euro bovenop de kosten voor de taxatie.

Zijn de kosten voor taxatie aftrekbaar voor de belastingen?

Als je een taxatierapport hebt laten maken dan kun je de kosten daarvoor fiscaal aftrekken. Door je de kosten eenmalig van het belastbaar inkomen in box 1 mag aftrekken betaal je dus over een lager bedrag inkomstenbelasting.

Bekijk naast gemiddelde kosten taxatie huis ook:
Gemiddelde looptijd hypotheek
Gemiddelde hoogte hypotheek
Gemiddelde prijs woning
Gemiddelde verkooptijd woning