Wat zijn de kosten voor een scheiding gemiddeld?

Als je bent getrouwd dan hoop je natuurlijk niet dat je ook weer gaat scheiden. Toch eindigt 1 op 3 relaties in een echtscheiding. Naast dat een scheiding natuurlijk vreselijk is kost het vaak ook nog een hoop geld. De gemiddelde kosten voor een echtscheiding zijn ongeveer 3000 euro. Uiteraard geldt wel dat hoe ingewikkelder een scheiding hoe hoger de kosten.  

 

 

Welke kosten heb je bij een scheiding?

Bij een scheiding moet je rekening houden met de volgende twee grote kostenposten:

  • de kosten van een advocaat
  • de kosten van de rechtbank

De kosten van een advocaat
De kosten van een advocaat zijn bij een scheiding het hoogst. Een advocaat vraagt voor een scheiding ongeveer 175 euro per uur. Hoe ingewikkelder de scheiding hoe meer uren de advocaat zal maken. Je kunt met een advocaat vaak ook een vaste prijs afspreken. Voor een gemiddelde echtscheiding (niet te ingewikkeld) ligt dit rond de 2500 euro.

De kosten van de rechtbank
Uiteindelijk zal een rechtbank uitspraak doen over je scheiding. Het voorkomen bij een rechtbank kost ongeveer 200 euro.

Overige kosten

Naast de kosten voor een advocaat en de rechtbank kan het ook voorkomen dat je extra kosten hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten voor een therapeut of notaris.

Wat was de duurste scheiding ooit?

De duurste scheiding ooit was in 2014. De Rijke Rus Dmitri Rybolovlev moest toen van een rechter in Zwitserland maar liefst 3,2 miljard euro betalen aan zijn ex-vrouw Elena. Het ging om de helft van zijn vermogen. Zij waren 23 jaar getrouwd. 

 

Bekijk naast de gemiddelde kosten scheiding ook:
Gemiddelde alimentatie
Gemiddelde duur huwelijk
Gemiddelde leeftijdsverschil relatie