Wat kost een hond gemiddeld?

Als je besluit dat je een hond wilt nemen dan is het wel goed om voor jezelf af te vragen wat een hond precies kost. De kosten voor een hond kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Zo moet je niet alleen denken aan bijvoorbeeld de aanschafprijs van een hond, maar ook aan de voeding en de eventuele gezondheidszorg. 

 

We hebben voor je een overzicht gemaakt van wat een hond kost:

  • De aanschaf van een hond

Er is een groot verschil tussen de aanschaf van een rashond en een hond uit het asiel. Voor een hond uit het asiel of van een particulier betaal je vaak niet meer dan een kleine vergoeding (tot 100 euro). Voor pup van een rashond wordt vaak veel meer gevraagd. Dit begint bij 100 / 200 euro en kan oplopen soms wel 2.000 euro per hond.

  • De kosten voor de voeding

Het is natuurlijk heel simpel; hoe groter de hond hoe meer kosten je kwijt bent voor voeding. Naast de hoeveelheid voeding zit er ook veel verschil in de kosten van de diverse voersoorten. Je hebt goedkope voeding, vaak heel eenvoudig, maar ook dure voeding die vaak kwalitatief veel beter is. Het voordeel van kwalitatief goede voeding is dat de hond later minder kans loopt op gezondheidsproblemen. De kosten voor voeding voor een hond van 5 kilo zijn gemiddeld zo'n 25 euro per maand. Een hond van 20 kilo kost zo'n 50 euro per maand aan voeding.

  • De kosten voor gezondheidszorg (dierenarts)

Alle honden hebben regelmatig zorg nodig. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat een hond een middel tegen vlooien moet hebben, ontwormt moet worden of een inenting nodig heeft. Daarnaast kan het gebeuren dat je hond geopereerd moet worden. Bijvoorbeeld door een ongeluk of door een ernstige ziekte. De rekening loopt dan al gauw op tot 500 - 1000 euro. Hou er rekening mee dat ontworming, inentingen en verdovingen worden berekend naar het gewicht van de hond. Een kleine hond is in dit opzicht dan ook een stuk goedkoper dan een grote. 

Bekijk naast de gemiddelde kosten voor een hond ook:
Gemiddelde leeftijd hond 
Gemiddelde leeftijd kat
Gemiddelde leeftijd konijn
Gemiddelde kosten APK