Wat zijn de gemiddelde kosten voor een autoverzekering?

De gemiddelde kosten voor een autoverzekering zijn van een aantal dingen afhankelijk. Zo zijn bijvoorbeeld je leeftijd, het type auto, hoe je de auto wilt verzekeren en je ongevallengeschiedenis van invloed op hoeveel premie je per maand moet betalen. De gemiddelde kosten voor een autoverzekering in Nederland zijn ongeveer  75 euro per maand.

 

 

Wat kan van invloed zijn de gemiddelde kosten van de autoverzekering?

Als je een auto hebt gekocht dan wil je natuurlijk dat de kosten van een autoverzekering zo laag mogelijk zijn. Onderstaande punten hebben invloed op de hoogte van de autoverzekering:

- Je leeftijd
- Type auto
- Waar woon je
- Hoe oud is de auto
- Hoeveelheid km rij je per jaar
- Wil je een All risk verzekering of niet
- Aantal schadevrije jaren
- Sluit je meer verzekeringen af bij de verzekeraar

Zit er veel prijsverschil in de kosten voor een autoverzekering?

Ja, het prijsverschil tussen autoverzekeraars is enorm! Het kan zijn dat je bij dure autoverzekeraars 3 keer zoveel betaald als bij goedkope verzekeraars. Het loont dan ook enorm de moeite om vooraf goed te kijken welke autoverzekering bij jou past en wat de goedkoopste is.

Hoe zorg je voor een lage autoverzekering?

Er zijn een aantal tips om de gemiddelde kosten voor een autoverzekering zo laag mogelijk te houden:

 • Zorg dat de auto op naam komt van de oudste persoon
  Hoe jonger je bent hoe groter de kans op een ongeluk(je). De premie voor mensen onder de 25 jaar is dan ook veel hoger voor mensen die ouder zijn. Zorg er daarom voor dat als je bijvoorbeeld samen met je partner een auto gaat kopen, dat de auto op naam staat van de oudste persoon. Dit scheelt veel kosten.
 • Zet de auto op naam van degene met de meeste schadevrije jaren
  Mensen met een auto die al lang geen schade hebben gehad betalen minder premie dan mensen die vaak een ongelukje melden. Als je dus bijvoorbeeld samen van 2 kleine auto’s teruggaat naar 1 grotere auto. Zorg er dan voor dat de auto op naam komt van degene met de meeste schadevrije jaren. 
 • Kleine schade zelf betalen
  Als je een klein beetje schade hebt aan je auto. Dan is het soms verstandig om dit niet te melden, maar gewoon zelf te betalen. Je premie gaat namelijk omhoog als je een schade meldt. De kosten van de schade zijn soms namelijk lager dan de stijging van de premie op langer termijn.  
 • Kijk goed welke auto je koopt
  Voordat je een auto koopt is het verstandig om eerst uit te zoeken hoeveel premie voor de desbetreffende auto moet betalen. Voor bepaalde type auto’s betaal je namelijk meer premie dan voor andere. Een auto die goedkoop lijkt, kan door een hoge verzekeringspremie duurder zijn dan het lijkt.

 

Kijk naast de gemiddelde kosten voor een autoverzekering ook naar:
Gemiddelde kosten auto
Gemiddelde prijs auto
Gemiddelde kosten APK
Gemiddelde kosten grote beurt