Wat zijn de gemiddelde kosten van een auto?

Het rijden in een auto is helaas niet goedkoop. Zelfs voor de kleinste auto ben je vaak al een paar honderd euro per maand kwijt. Denk bijvoorbeeld maar aan de wegenbelasting, de verzekering, de benzinekosten en het onderhoud van een auto. In het onderstaande overzicht zie je de gemiddelde kosten van een auto. De kosten betreffen een nieuwe auto, berekend over de eerste 5 jaar en bij ongeveer 16.000 km per jaar en bij een benzineprijs van 1,65 euro (als de benzineprijs stijgt dan zijn de gemiddelde kosten natuurlijk hoger).

 

 

Variabele kosten          kleine middenklasse      middenklasse     
Onderhoud                                 34 euro                     36 euro
Benzine                                    172 euro                   180 euro

Vaste kosten    
Afschrijving                                235 euro                    285 euro
Verzekering en belasting            114 euro                    135 euro

Totaal per maand                   555 euro                  636 euro


Wanneer zijn de kosten hoger; bij diesel of benzine?

De kosten voor verzekering en belasting zijn voor een auto die op diesel rijdt hoger als voor een benzineauto. Zodra je per jaar gemiddeld meer dan 16.000 km rijdt dan kom je bij het omslagpunt. Onder de 16.000 km zijn de gemiddelde kosten voor een benzineauto lager, na 16.000 km kun je beter in een dieselauto gaan rijden omdat de gemiddelde kosten dan weer lager zijn.

Auto's zonder wegenbelasting

Tegenwoordig kun je de gemiddelde kosten van een auto behoorlijk verlagen door het kopen van een auto waar je geen wegenbelasting voor hoeft te betalen. De Nederlandse overheid wil de aanschaf van bijvoorbeeld zuinige auto's stimuleren door de wegenbelasting te verlagen. Voor sommige zeer zuinige auto's hoef je zelfs helemaal geen wegenbelasting te betalen. Kijk voor je een auto koopt dan ook goed voor welke auto's deze regels gelden.

 

Bekijk naast de gemiddelde kosten voor een auto ook:
Gemiddeld verbruik auto
Gemiddelde prijs auto
Gemiddelde kosten autoverzekering
Gemiddelde reiskostenvergoeding