Wat is de kans op een tweeling?

Als een vrouw in het begin van haar zwangerschap al heel snel een dikke buik krijgt dan denk je vaak meteen aan een tweeling. De kans op een tweeling is namelijk altijd aanwezig. Maar hoe groot is die kans? De gemiddelde kans op een tweeling in Nederland is ongeveer 1 op 80 bevallingen.

 

 

Stijgt de gemiddelde kans op een tweeling als je ouder wordt?

De kans op een tweeling neemt inderdaad toe als je ouder wordt. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen ouder dan 35 jaar maarliefst 3x meer kans hebben op een tweeling dan vrouwen van bijvoorbeeld 20 jaar.

Wat zijn nog meer factoren die de kans op een tweeling vergroter?

Er zijn naast leeftijd nog een aantal factoren die de kans op een tweeling vergroten:

- Als de moeder van Afrikaanse afkomst is
- Als de moeder tussen de 30 en 40 jaar oud is
- Als de moeder groter en zwaarder is dan gemiddeld
- Als de moeder in het verleden al een kind heeft gekregen

Worden er steeds meer tweelingen geboren?

Het aantal tweeling geboortes neemt enorm toe. Dit komt mede doordat vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen en doordat er steeds meer vrouwen in Nederland een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Een vruchtbaarheidsbehandeling heeft namelijk veel invloed op de kans op een tweeling. Dat er steeds meer tweelingen geboren worden blijkt wel uit het feit dat in het jaar 1975 er maar 1715 tweelingen in Nederland werden geboren, in 1990 al 2690 en in het jaar 2002 was dit al gegroeid tot 3707. Tegenwoordig worden er al meer dan 4000 tweelingen per jaar geboren! De kans op een tweeling neemt dan ook steeds meer toe.

Wat is de gemiddelde kans op een drieling of vierling?

Naast een tweeling bestaat de kans natuurlijk ook dat je een drieling of misschien wel een vierling krijgt! De kans hierop is echter behoorlijk veel kleiner. Zo worden er per jaar ongeveer 60 drielingen geboren en gebeurt het 1 keer in de 5 jaar dat er in Nederland een vierling wordt geboren

Zonder vruchtbaarheidsbehandeling is de kans op een meerling:
Een drieling:   1 op 6.400 bevallingen
Een vierling:   1 op 512.000 bevallingen
Een vijfling:    1 op 40.960.000 bevallingen

Wat is de gemiddelde zwangerschapsduur bij een tweeling?

De gemiddelde zwangerschapsduur bij een tweeling is vaak korter als de zwangerschapsduur van een eenling. Bij een tweeling is de gemiddelde zwangerschapsduur namelijk 37 in plaats van 40 weken.

 

Bekijk naast de gemiddelde kans op een tweeling ook:
Gemiddeld aantal kinderen
Gemiddelde tijd zwanger worden