Wat is de gemiddelde kamertemperatuur?

Je ziet het wel eens op verpakkingen staan 'bewaren op kamertemperatuur'. Maar wat is eigenlijk de gemiddelde kamertemperatuur? Meestal wordt hiermee bedoeld een temperatuur tussen de 18 en 25 graden celsius. De meeste mensen in Nederland vinden een gemiddelde kamertemperatuur van 20 graden het meest aangenaam.

 

 

Is de kamertemperatuur in de winter en zomer gelijk?

Uiteraard is de kamertemperatuur in de winter een stuk lager als in de zomer. In de zomer kan de kamertemperatuur van een huis waarbij de zon door de ramen schijnt wel oplopen tot 30 graden celcius. Als je in de winter geen kachel aandoet, dan kan de temperatuur in huis dalen tot slechts 5 graden! Als je dus een gemiddelde kamertemperatuur van 20 graden wilt handhaven, dan zul je in de zomer gordijen dicht moeten doen en in de winter de kachel moeten opstoken. 

Met weinig energie toch een lekkere kamertemperatuur

Vooral in de winter zul je de kachel moeten aandoen om het lekker warm te krijgen. Het nadeel hiervan is dat je daardoor een hele hoge energierekening kunt verwachten. Hieronder hebben we een aantal tips voor je waarbij je niet teveel energie verbruikt, maar het toch lekker warm kunt hebben.

  • Zorg voor een goede isolatie (tocht zorgt voor kou)
  • Draai de verwarming 's nachts niet te laag - minimaal 17 graden (opstoken is vaak duurder dan het houden van een contstante temperatuur)
  • Trek een lekkere trui aan en draai de verwarming 1 graad lager 
  •  Doe de gordijen dicht zodra het donker is (dit zorgt ervoor dat de warmte blijft hangen)
  • Vervang enkel glas door dubbel glas (de kou kan dan minder goed binnendringen)

 

Bekijk naast de gemiddelde kamertemperatuur ook:
Gemiddeld energieverbruik
Gemiddeld verbruik koelkast
Gemiddelde luchtvochtigheid