Wat is het COVID-19 Coronavirus?

Covid-19 is een griepachtige ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Omdat het coronavirus volledig nieuw was voor mensen, was er bij de eerste verspreiding van de ziekte nog geen immuniteit voor opgebouwd. De eerste gevallen van deze ziekte werden gevonden in Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei in Centraal-China. Dit was in december 2019. Van daaruit verspreidde de ziekte zich snel over de hele wereld en op 11 maart 2020 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) COVID-19 als een pandemie. Binnen een paar maanden na de eerste besmetting gingen nagenoeg alle landen ter wereld in een lock-down en werden er drastische maatregelingen genomen om de verspreiding van de ziekte te bestrijden. Ondanks deze lock-down zijn er aan het coranavirus vele honderduizenden mensen overleden. Ook de negatieve impact op de economie van de lock-down was enorm.

Wat is de gemiddelde incubatietijd van COVID-19?

De incubatietijd is de periode tussen blootstelling aan een infectie en het optreden van de eerste symptomen. De incubatietijd van COVID-19 is ongeveer 5 dagen. Uit onderzoek bleek dat 50% van alle geïnfecteerde mensen binnen ongeveer 5 dagen de eerste symptomen ontwikkelen. De incubatietijd van COVID-19 is ongeveer gelijk aan de incubatietijd van andere bekende menselijke coronavirussen, zoals SARS en MERS. De gemiddelde incubatietijd van de seizoensgriep is ongeveer 2 dagen en de incubatietijd van de Mexicaanse griep ligt tussen 1 en 4 dagen.

Wat zijn de symptomen van COVID-19?

De belangrijkste symptomen van Corona zijn koorts, hoesten en kortademigheid. Deze symptomen lijken op de normale griep, maar dit virus kan ook symptomen veroorzaken die onmiddellijke medische aandacht vereisen. Deze ernstigere symptomen zijn ademhalingsmoeilijkheden, aanhoudende pijn op de borst of druk op de borst, moeite met lopen, verwarring en blauwachtig gezicht en / of lippen. Als je een van deze ernstige symptomen ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Minder vaak voorkomende symptomen van COVID-19 zijn vermoeidheid, loopneus, keelpijn, misselijkheid, braken en diarree. Mensen die besmet zijn met COVID-19 kunnen de symptomen van zeer mild tot ernstig ervaren. Sommige mensen die besmet zijn, hebben nauwelijks symptomen, terwijl anderen erg ziek kunnen zijn. Oudere mensen en mensen met bestaande chronische medische aandoeningen, zoals hart- / longaandoeningen of diabetes, lopen een hoger risico om de ernstige symptomen te krijgen. In sommige gevallen kunnen de symptomen van de ziekte overgaan op longontsteking, het falen van meerdere organen en de dood. Gelukkig ervaren de meeste mensen die besmet zijn met de ziekte de milde symptomen.

Wat kan je doen om het risico om besmet te raken met COVID-19 te verminderen?

Het COVID-19-coronavirus verspreidt zich voornamelijk via kleine druppeltjes die in de lucht komen wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest. Het kan rechtstreeks van mens op mens worden overgebracht of via oppervlakken zoals deurkrukken. Hieronder vind je verschillende dingen die je kunt doen om de kans op infectie te verminderen:

- Hou 1,5 meter afstand met andere mensen. Vooral als andere mensen ziek zijn of symptomen hebben
- Nies of hoest in je elleboog of gebruik een tissue en gooi het tissue onmiddellijk weg nadat je het hebt gebruikt
- Was je handen en polsen vaak met zeep en / of ontsmettingsmiddel. Was de handen en polsen gedurende minimaal 20 seconden.
- Reinig en desinfecteer oppervlakken die je vaak aanraakt
- Raak je gezicht (voornamelijk ogen, neus en mond) zo min mogelijk aan, vooral niet als je handen niet schoon zijn
- Ga alleen naar buiten als het echt nodig is, zoals boodschappen doen, om gezondheidsredenen of voor werk als je echt niet thuis kunt werken
- Blijf zeker thuis als je een van de eerder beschreven symptomen hebt of als je je ziek voelt
- Vermijd massabijeenkomsten en grote evenementen
- Volg de instructies van de regering op

Bekijk ook de gemiddelde duur van griep