Wat is de hoogte van een gemiddelde hypotheek in Nederland?

In Nederland heeft ongeveer de helft van alle huishoudens een hypotheek. De hoogte van een hypotheek verschilt natuurlijk enorm. Uit registraties van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat de gemiddelde hypotheek in Nederland ongeveer 210.000 euro bedraagt. 

 

Wat is de gemiddelde hypotheek per leeftijd?

Er is een groot verschil in de hoogte van de gemiddelde hypotheek als je kijkt naar leeftijd. Jonge mensen hebben vaak starterswoningen en hebben gemiddeld dan ook vaak een lagere hypotheek. Mensen die wat ouder zijn en ook vaak kinderen hebben wonen meestal in een groter (en duurder) huis. Hierdoor is de hypotheek meestal een stuk hoger. In het onderstaande overzicht zie je wat de hoogte van de gemiddelde hypotheek per leeftijd is:

Leeftijd          Hoogte van de gemiddelde hypotheek
Tot 25 jaar                       +/- 175.000 euro
25 – 45 jaar                     +/- 200.000 euro
45 – 65 jaar                     +/- 150.000 euro 
65 jaar en ouder               +/- 75.000 euro

Zoals je ziet is de gemiddelde hypotheek van ouderen vaak het laagst. Dit komt omdat deze mensen vaak al een deel van de hypotheek hebben afgelost.

Wat is de rente op een hyptheek?

Als je een hypotheek afsluit dan wil je dat natuurlijk tegen een zo laag mogelijke rente doen. De rente op een hypotheek is variabel en verschilt van jaar tot jaar. Op dit moment is de rente op een kortlopende hypotheek ongeveer 4%. Voor een langlopende hypotheek ongeveer 5%. Dit is is erg laag als je het vergelijkt met andere jaren. Zo waren rentes van meer dan 10% in bijvoorbeeld 1980 geen uitzondering!


Bekijk naast de gemiddelde hypotheek ook:
De gemiddelde prijs van een woning
Gemiddelde WOZ waarde
Gemiddelde looptijd hypotheek