Op welke hoogte vliegt een vliegtuig gemiddeld?

De gemiddelde hoogte van een vliegtuig hangt van een aantal dingen af. In de eerste plaats van het soort vliegtuig. Een klein vliegtuig kan een stuk minder hoog vliegen dan bijvoorbeeld een groot passagiersvliegtuig. In de tweede plaats hangt het ook van de afstand die een vliegtuig moet afleggen af. Hoe verder een vliegtuig gaat vliegen, hoe hoger.

Groot passagiersvliegtuig
Gemiddelde vlieghoogte binnen Europa – 10 km
Gemiddelde vlieghoogte naar buiten Europa – 12 km

Waarom vliegen vliegtuigen zo hoog?

De reden dat veel vliegtuigen zo hoog vliegen is dat dit veel brandstof scheelt. Op grootte hoogte is de luchtdruk veel minder waardoor er minder weerstand is. Hoe minder weerstand, hoe minder brandstof je nodig hebt. Op deze manier zijn de brandstofkosten voor vliegtuigmaatschappijen veel lager en wordt er dus meer winst gemaakt. 

Waarom vliegen vliegtuigen dan niet nog hoger?

Als het zoveel brandstof scheelt is natuurlijk de vraag waarom vliegtuigen niet allemaal nog hoger vliegen? Daar zijn een aantal redenen voor. In de eerste plaats omdat een vliegtuig die hoog vliegt ook snel moet vliegen. Om te kunnen vliegen in ijle lucht moet het vliegtuig aanzienlijk sneller vliegen dan op lage hoogte. Niet alle vliegtuigen kunnen dat. En een grootpassagiersvliegtuig zou in problemen komen als ze nog hoger vliegen. Om hoger te kunnen vliegen moet eenpassagiersvliegtuig ofwel sneller dan het geluid vliegen, ofwel het vleugeloppervlak sterk opdrijven.

Vliegtuig hoogte

Welk vliegtuig vliegt het hoogst?

De meeste passagiersvliegtuigen vliegen altijd tussen de 7 en 13 km hoogte. De Concorde (sinds 2003 niet meer in de lucht) vloog echter altijd op een hoogte van maar liefst 18 kilometer. Dit vliegtuig kon zo hoog vliegen omdat het heel snel kon stijgen. Het eerste vliegtuig dat de 100 km grens doorbrak was de X-15. Deze in 1954 gebouwde straaljager was in 1963 het eerste bemande vliegtuig dat op 100 kilometer van het aardoppervlak vloog. 

Bekijk naast de gemiddelde hoogte vliegtuig ook:
Gemiddelde snelheid vliegtuig
Gemiddelde snelheid trein