Wat is gemiddelde gewicht van een kind?

Ouders maken zich vaak zorgen over het gewicht van hun kind. Zijn kinderen te licht of juist te zwaar? Uit diverse onderzoeken blijkt dat tegenwoordig veel kinderen te maken hebben met overgewicht. Ongeveer 14% van de jongens en 17% van de meisjes in Nederland is te dik. En het probleem lijkt ook nog steeds erger te worden. In het onderstaande overzicht kun je het gemiddelde gewicht van een kind vinden in de leeftijd van 2 tot 16 jaar.

 

                      Gemiddelde gewicht 
Leeftijd            Jongen    Meisje

   2 jaar               12 kg         12 kg
   3 jaar               15 kg         15 kg
   4 jaar               17 kg         17 kg
   5 jaar               20 kg         18 kg
   6 jaar               22 kg         21 kg
   7 jaar               24 kg         24 kg
   8 jaar               26 kg         27 kg
   9 jaar               28 kg         31 kg
   10 jaar             31 kg         35 kg
   11 jaar             35 kg         39 kg
   12 jaar             39 kg         43 kg
   13 jaar             45 kg         48 kg
   14 jaar             52 kg         52 kg
   15 jaar             57 kg         55 kg
   16 jaar             61 kg         57 kg

Hou er wel rekening mee dat dit het gemiddelde gewicht is. Als een kind kleiner of groter is dan de gemiddelde lengte van een kind dan zal uiteraard ook het gezonde gewicht afwijken.

Verder valt op dat meisjes in de leeftijdscategorie 9 t/m 13 jaar gemiddeld zwaarder zijn dan jongens. Dit komt omdat meisjes over het algemeen eerder in de puberteit komen en het lichaam van meisjes eerder veranderd dan dat van jongens. Als jongens ook in de puberteit komen dan neemt de spiermassa van jongens toe en zijn ze gemiddeld ook zwaarder dan meisjes met de dezelfde leeftijd. 

Wat moet je doen als je kind te dik is?

Als je kind ver boven het gemiddelde gewicht van een kind zit dan is het verstandig om daar wat aan te doen. Overgewicht kan op later voor grote gezondheidsproblemen zorgen. Als je kind te zwaar is dan is het belangrijk om een een gezonde leefstijl te hanteren. Zorg dat je kind meer lichaamsbeweging krijgt en zorg dat je kind gezond eet.

Wat moet je doen als je kind te licht is?

De meerderheid van de kinderen in Nederland met gewichtsproblemen is te zwaar. Maar het gebeurt natuurlijk ook vaak genoeg dat kinderen een stuk lichter zijn de het gemiddelde gewicht van een kind. Wat je als ouders dan zeker niet moet doen is je kind meer vet of calorierijk eten geven. Hierdoor kan juist op latere leeftijd overgewicht ontstaan. Het is belangrijk dat een kind met ondergewicht goed een veelzijdig eet. Probeer zijn/haar lievelingsgerecht net iets vaker te maken (mits het een gezond gerecht is) of probeer juist een nieuw gerecht wat hij/zij juist heel lekker vindt. Probeer ook om tijd voor het eten te nemen.

Bekijk naast het gemiddelde gewicht kind ook:
Gemiddelde lengte kind
Gemiddelde gewicht man
Gemiddelde gewicht vrouw
Gemiddeld BMI