Wat is het gemiddelde gewicht van een kat?

Bijna 50% van de katten die in Nederland wonen zijn te dik. Overgewicht is bij katten dan ook 1 van de meest voorkomende kwalen. Katten bewegen vaak te weinig en krijgen veel te veel eten. Vooral katten die altijd binnen zitten hebben vaak last van overgewicht. Het gevolg hiervan is dat katten de gemiddelde leeftijd vaak niet halen. Het normale gemiddelde gewicht van een kat hangt natuurlijk van een aantal dingen af; geslacht, ras en leeftijd. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat het gezonde gemiddelde gewicht van een volwassen kat ongeveer 3,5 kilo is. 

 

Wanneer heeft mijn kat overgewicht?

Een kat die 5 kilo weegt, lijkt misschien slechts iets te zwaar. Immers is 1,5 kilo niet zoveel. Maar, omdat een kat niet heel zwaar is, is 1,5kilo overgewicht meteen al meer dan 25% kilo te zwaar. Hou daar rekening mee. 

Hoe zwaar was de zwaarste kat ooit?

Het record voor de zwaarste kat ooit staat op naam van Sprinkles uit Amerika. Deze 4 jaar oude kat woog op een gegeven moment meer dan 16 kilo. Dat is evenveel als een kind van 4 jaar oud. De kat is door de dierenarts en het baasje uiteindelijk op een streng dieet gezet. 

Wat is het gemiddelde gewicht van kittens?

Als je kat thuis kittens heeft gekregen dan wil je natuurlijk wel weten of deze goed groeien. In onderstaand overzicht zie je wat een kitten na een aantal weken zou moeten wegen. Uiteraard gaat het hier om een gemiddelde. 

Leeftijd in weken Gemiddelde gewicht in gram
1 205
2 285
4 430
6 600
8 810
12 1200
18 1920
25 2800
40 3300


Als je denkt dat de kittens niet zwaar genoeg zijn, dan is het verstandig om even contact op te nemen met een dierenarts.

Bekijk naast het gemiddelde gewicht van een kat ook:
Gemiddelde leeftijd kat
Gemiddelde leeftijd hond
Gemiddeld aantal kittens