Wat is het gemiddelde gewicht van een auto?

Omdat de hoogte van de wegenbelasting in Nederland wordt bepaald op basis van de gewichtsklasse van een auto wil je natuurlijk dat je auto zo licht mogelijk is. Tegenwoordig is het gemiddelde gewicht van een auto ongeveer 1000 kilo.

 

Neemt het gemiddelde gewicht van een auto toe of af?

Autobouwers willen heel graag dat hun auto’s zo licht mogelijk zijn. Een lichtere auto verkoopt namelijk een stuk beter. Zo kan het zijn dat als een auto 1 kilo te zwaar is, je per maand 150 euro meer wegenbelasting moet betalen. Rond de eeuwwisseling nam het gemiddelde gewicht van een auto sterk toe. Dit kwam voornamelijk door de opkomst van bijvoorbeeld zware terreinauto’s. Tegenwoordig neemt het gewicht weer iets af door de ontwikkeling van lichte bouwmaterialen.

Jaar – gemiddelde gewicht auto
1988 – 900 kilo
1998 – 1100 kilo
2012 – 1000 kilo

Waarom lukt het niet om het gemiddelde gewicht van een auto af te laten nemen?

Ondanks dat autobouwers er alles aan doen om het gewicht van een auto te reduceren blijft het lastig om het gewicht van een auto sterk te reduceren. Dit heeft een aantal oorzaken:

1. Automobilisten hebben steeds meer wensen voor hun auto, zoals bijvoorbeeld airco, navigatie en (zij) airbags. Dit moet allemaal in een auto worden verwerkt en dat maakt het gewicht van een auto zwaarder.
2. Het is wel heel belangrijk dat een auto veilig blijft. Op sommige punten in een auto kun je nu eenmaal geen kunststof gebruiken omdat dit een auto zwak zou maken. 

Zwaarste auto ter wereld?

Waarschijnlijk de zwaarste auto ter wereld is een Mercedes-Benz 770 (W150), die werd gebruikt door de Nazi's in de tweede wereldoorlog. De statige limo had een complete bepantsering en de inzittenden waren daardoor beschermd tegen kogels en granaten. Hierdoor woog de auto wel ruim 4.800 kg. Deze zwaarste auto ter wereld weegt dus bijna 5x zoveel als het gemiddelde gewicht van een gewone auto. 

Bekijk naast het gemiddelde gewicht van een auto ook naar:
Gemiddeld aantal auto's per huishouden
Gemiddelde kosten autoverzekering
Gemiddelde kosten rijbewijs
Gemiddelde kosten grote beurt