Wat is de gemiddelde fooi in de horeca?

Een fooi is een extra geldbetaling bovenop de factuur als beloning voor extra kwaliteit die je door personeel geleverd krijgt. Een fooi krijg je direct van klanten. In Nederland en Belgie is het vooral gebruikelijk om fooi te geven in de horeca. Het bedrag dat wij geven aan fooi verschilt echter enorm. Sommige mensen geven nooit fooi, andere mensen geven soms tot wel 25% van de totale factuur extra als fooi. De gemiddelde fooi die wij geven in de horeca ligt echter tussen de 5% en 10% van de totale rekening. Als je dus een rekening krijgt van 50 euro, dan ligt de gemiddelde fooi tussen de 2,50 en 5 euro.

Geven we steeds meer fooi?

Vroeger werd er in Nederland nauwelijks fooi gegeven. Dit komt omdat wij een minimum loon hebben voor horecapersoneel. Dit betekent dat personeel in de horeca een 'goed' salaris krijgt. Hierdoor was het in Nederland niet gebruikelijk om fooi te geven. Er zijn echter steeds meer mensen die toch een fooi geven in de horeca. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat 85% van de Nederlanders op dit moment regelmatig fooi geeft in de horeca. 20 jaar geleden was dit nog slechts 65%.

Hoeveel fooi geven ze in andere landen?

Zoals gezegd is er in Nederland een minimum loon voor horecapersoneel. In veel andere landen is dit niet het geval. Het personeel krijgt een laag basissalaris en moet de rest bijverdienen met fooien. Vooral in Amerika is het heel gebruikelijk om horecapersoneel veel fooi te geven als ze hun werk goed doen.

Bekijk naast gemiddelde fooi:
Gemiddeld inkomen zzp'er
Gemiddelde zakgeld
Gemiddelde kleedgeld
Gemiddelde salaris MBO