Hoelang duurt een huwelijk gemiddeld?

Iedereen die gaat trouwen hoopt natuurlijk dat zijn huwelijk zal standhouden tot de dood elkaar scheidt. Helaas is de realiteit anders. Tegenwoordig strandt namelijk 1 op de 3 huwelijken voortijdig door een scheiding. Huwelijken eindigen over het algemeen veel eerder dan pakweg 50 jaar geleden. De gemiddelde duur van een huwelijk in Nederland is op dit moment ongeveer 14 jaar. 

 

Hoeveel huwelijken duren slechts 1 jaar?

Je zou toch zeggen dat mensen er goed over na hebben gedacht als ze gaan trouwen. Maar uit onderzoek blijkt dat 1 op de 400 huwelijken al binnen één jaar op de klippen loopt. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat mensen die binnen een jaar nadat ze elkaar voor het eerst hebben ontmoet gaan trouwen een verhoogde kans hebben op een kort huwelijk. 

Hoe lang duurde het korste huwelijk ooit?

Lang niet iedereen kan een huwelijk van gemiddeld 14 jaar volhouden of laat staan tot de rest van je leven. Er zijn namelijk ook genoeg mensen die kort na de huwelijksvoltrekking al ontdekken dat ze toch niet van zoveel van elkaar houden als gedacht. Zo duurde het huwelijk tussen het Britse koppel Nicky Pearce (29) en zijn vrouw Tammy Driver (21) slechts 4 dagen. En terecht: Nicky sloeg Tammy tijdens de huwelijksnacht bont en blauw. Een dag na de bruiloft vroeg Tammy al de scheiding aan. Het kortste huwelijk ooit vond overigens plaats in Amerika. In 2005 overleed een bruid namelijk exact 1 uur na het ja-woord op de dansvloer. Ze overleed aan hartfalen. 

Hoe lang duurde het langste huwelijk ooit?

Het langste huwelijk ooit staat op naam van de Amerikaanse Daniel Frederick Bakeman (110) en Susan Brewer ( 105). Hun huwelijk duurde maar liefst 91 jaar en 12 dagen. Toen zij trouwden waren ze respectievelijk 19 en 14 jaar oud. Hun huwelijksvoltrekking vond plaats in 1774. Het langste huwelijk in Nederland staat op naam van Pieter Ably en Henriëtte Tritsch. Het echtpaar uit Amstelveen was in totaal 80 jaar en 287 dagen getrouwd. Toen ze in 2008 beide 102 jaar oud waren vierden ze hun 'eiken huwelijk' (een huwelijk van 80 jaar). Dit was het eerste "eiken huwelijk" ooit in Nederland. In Nederland worden wel elk jaar behoorlijk wat zogenaamde 'platina' huwelijken gevierd. Dit is een huwelijk van 70 jaar. Jaarlijks worden tussen de 300 en 350 van deze jubilea gevierd. 

Gemiddelde duur huwelijk

Bekijk naast de gemiddelde duur huwelijk ook:
Gemiddelde alimentatie
Gemiddelde leeftijd trouwen
Gemiddelde leeftijd voor eerste kind
Gemiddelde kosten bruiloft