Hoelang duurt het gemiddelde dienstverband?

De meeste mensen in Nederland zijn opgeteld zo'n 40 jaar van hun leven aan het werk. Een enkeling blijft zijn hele dienstverband bij 1 bedrijf, maar de meeste mensen wisselen eens in de zoveel tijd van werkgever. Het gemiddelde dienstverband in Nederland is tegenwoordig 7 jaar.

 

Stijgt of daalt het gemiddelde dienstverband?

De arbeidsmarkt ziet er tegenwoordig heel anders uit dan 25 of 50 jaar geleden. Het aantal bedrijven is in korte tijd snel toegenomen. Dit is heel mooi, maar dat betekent helaas wel dat ook het aantal bedrijven dat failliet gaat of moet reorganiseren tegenwoordig veel hoger is dan vroeger. Dit betekent ook dat mensen vaker gedwongen zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Daarnaast waren mensen vroeger veel meer dan tegenwoordig aangewezen op bedrijven die dicht bij hun huis waren gelegen. Hierdoor was de keuze beperkt en was de lengte van het dienstverband bij een werkgever een stuk hoger. Door een verbeterde infrastructuur en bijvoorbeeld de mogelijkheid om thuis te werken kunnen mensen tegenwoordig ook aan het werk bij bedrijven die 200 km verderop een kantoor hebben. Die keuze zorgt er voor dat mensen eerder van baan wisselen.

Mannen hebben gemiddeld een langer dienstverband

Cijfers van het CBS laten zien dat vrouwen over het algemeen een gemiddeld korter dienstverband bij een bedrijf hebben dan mannen. Daar waar vrouwen een gemiddeld dienstverband hebben van bijna 6 jaar, hebben mannen een dienstverband van gemiddeld 9 jaar.

Wat is het gemiddelde dienstverband in andere landen?

Als het op loyaliteit jegens de werkgever aankomt dan scoren Nederlanders in vergelijking met andere landen niet zo hoog.Zo zien we dat er veel landen zijn waarin het gemiddelde dienstverband langer is dan in Nederland. In Belgie en Duitsland is het gemiddelde dienstverband bijvoorbeeld bijna 10 jaar. Hieronder een overzicht van het gemiddelde dienstverband per land:

Australië - 7,2 jaar
België - 9,8 jaar
Frankrijk - 9,5 jaar
Duitsland - 9,8 jaar
Nederland - 7 jaar
Amerika - 6,5 jaar
Engeland - 7 jaar

Bekijk naast gemiddelde dienstverband ook:
Gemiddeld aantal keer ruzie in relatie
Gemiddelde leeftijd oorbellen
Gemiddeld aantal keer huilen
Gemiddeld aantal relaties