Wat is de gemiddelde bloedsuikerwaarde?

In Nederland zijn er ongeveer 1 miljoen mensen met een vorm van diabetes, oftewel suikerziekte. Het aantal mensen met deze ziekte groeit heel hard. Dit komt mede door onze slechte eetgewoontes en onregelmatige levensstijl. De bloedsuikerwaarde bepaalt hoe je je voelt. Het suiker in je bloed zorgt voor energie. Op het moment dat je bloedsuikerwaarde te hoog of te laag is dan kunnen er behoorlijke lichamelijke complicaties ontstaan. De bloedsuikerwaarde wordt uitgedrukt in milimol per liter (mmol/l). De waarden zijn vooral afhankelijk van wat je eet of drinkt. De bloedwaarden zullen een stuk hoger liggen als je net hebt gegeten.

 


Wat is de gemiddelde bloedsuikerwaarde?
De gemiddelde of normale bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4 en 8 mmol/l.

Wanneer heb je suikerziekte?

Als je bloedsuikerwaarde vaak boven de 6 mml/l uitkomt op een nuchtere maag, dan is er kans op diabetes. Dit is ook het geval als de bloedsuikerwaarde boven de 11 mml/l uitkomt op het moment dat je net hebt gegeten. Als dit het geval is dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Hoe kun je de bloedsuikerwaarde meten?

Het is tegenwoordig heel makkelijk om de bloedsuikerwaarde te meten. Dit kan door middel van een bloedsuikermeter. De bloedsuikermeter kan via 1 druppel van uw bloed heel snel meten wat de bloedsuikerwaarde is. Je kunt het beste je bloedsuikerwaarde meten op een nuchtere maag. Dat geeft het meest neutrale beeld.

Hoe kun je een te hoge bloedsuikerwaarde voorkomen?

Je kunt zelf heel veel doen tegen een te hoge bloedsuikerwaarde. De oorzaak van een te hoge bloedwaarde is dat je lichaam de glucose (suikers) niet snel genoeg kan verbranden of op kan slaan als vet. Als suiker te lang in de bloedbaan blijft dan kan het giftig worden en kan organen beschadigen. Diabetes kan worden voorkomen door geen of weinig suikers tot je te nemen en veel te bewegen zodat de suikers die je inneemt snel uit het lichaam verdwijnen.
 

Bekijk naast gemiddelde bloedsuikerwaarde ook:
Gemiddelde bloeddruk
Gemiddeld BMI
Gemiddelde hartslag