Wat is de gemiddelde alimentatie in Nederland?

Het is droevig om te lezen, maar tegenwoordig eindigen 33% van alle relaties in een scheiding. Je hoopt dat het jou nooit gebeurt, maar toch is die kans aanwezig. Als een stel van elkaar gaat scheiden dan komt het begrip alimentatie om de hoek kijken. Alimentatie is de financiële bijdrage die de meest draagkrachtige partner (in 99% van de gevallen de man) moet doen voor het levensonderhoud van de ander. Zodra er kinderen in het spel zijn, dan is er sprake van kinderalimentatie. De gemiddelde kosten voor alimentatie kunnen behoorlijk oplopen. De gemiddelde alimentatie wordt bepaald door de hoogte van het salaris en het aantal kinderen dat een stel samen heeft.

 

  • Gemiddelde partneralimentatie:
    De gemiddelde partneralimentatie verschilt soms enorm. Dat kan bijvoorbeeld varieren van 250 euro tot 2000 euro per maand. De gemiddelde partneralimentatie is ongeveer 650 euro per maand. 
  • Gemiddelde kinderalimentatie (per kind)
    De gemiddelde kinderalimentatie per maand ligt tussen 200 en 300 euro per kind. Uiteraard is dit bedrag hoger als de ouders meer te besteden hebben. Uitgangspunt is dat de kinderen normale dingen zoals sport of muziekles kunnen blijven doen. Wil je precies weten wat je aan kinderalimentatie moet betalen dan kun je op deze site een berekening maken.

Stijgt de gemiddelde alimentatie?

De gemiddelde alimentatie stijgt wel behoorlijk. Zo is de gemiddelde partneralimentatie in de laatste 10 jaar met meer dan 300 euro per maand gestegen. Dit komt voornamelijk doordat er steeds meer mensen op oudere leeftijd gaan scheiden (+50 jaar). Omdat deze mensen vaak een hoger salaris hebben, stijgt ook de alimentatie.

Tot wanneer moet je alimentatie betalen?

Partneralimentatie is beperkt tot 12 jaar, tenzij de ex-partners een langere periode afspreken. Kinderalimentatie betaal je tot je kind 21 jaar oud is. 

Bekijk naast de gemiddelde alimentatie ook:
Gemiddelde duur huwelijk
Gemiddeld salaris
Gemiddeld vreemdgaan
Gemiddeld leeftijdsverschil relatie