Hoeveel alcohol drinkt iemand gemiddeld?

In Nederland mag iedereen van 18 jaar en ouder alcohol drinken. Maar hoeveel drinken wij nu gemiddeld. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland per hoofd van de bevolking ongeveer 7,5 liter pure alcohol per jaar wordt gedronken. Dat komt neer op ongeveer 1,5 glas per dag per persoon.

 

 

Drinken we meer of minder dan vroeger?

We drinken een stuk minder dan vroeger. Zo was de gemiddelde alcoholconsumptie in 1975 nog 8,9 liter pure alcohol en in 2000 was dit 8,2 liter. De reden dat we minder drinken is omdat we ons steeds meer bewust zijn van het feit dat teveel alcohol slecht voor je is. Daarnaast worden er ook steeds meer alternatieven voor alcohol geboden. Zo geeft tegenwoordig 46% van alle bierdrinkers aan wel eens alcoholvrij bier te drinken. Zo'n 5 jaar geleden was dit ongeveer 25%.

Wie drinken gemiddeld meer: vrouwen of mannen?

Mannen drinken vaker en meer alcohol dan vrouwen. Van alle mannen van 18 jaar en ouder in Nederland drinkt 86% wel eens. Van alle vrouwen is dit 74%. Mannen drinken gemiddeld 1,6 glazen per dag en vrouwen gemiddeld 1 glas per dag.

Wat is de gemiddelde alcoholconsumptie in andere landen?

In onze buurlanden wordt gemiddeld meer gedronken dan in Nederland. In Nederland wordt dus 7,5 liter pure alcohol per persoon per jaar gedronken. In Duitsland is dit 10,2 liter, in Belgie is dit 8,8 liter en in Engeland 9,6 liter. In Europa wordt het minste alcohol gedronken in Zweden. Daar drinkt men slechts 4,6 liter per jaar per persoon. In Roemenie drinkt men het meest. Hier is dat 16,3 liter.
 

Bekijk naast de gemiddelde alcoholconsumptie ook:
Gemiddelde prijs bier
Gemiddelde winkans loterijen
Gemiddeld leeftijdsverschil relatie