Wat is het gemiddeld aantal ademhalingen per minuut?

Door adem te halen, zorg je ervoor dat er zuurstof in je longen komt, die van daaruit via je bloed door je lichaam wordt verspreid. Het gemiddeld keer dat een mens per minuut ademhaalt is vooral sterk afhankelijk van de leeftijd. Naarmate je ouder wordt ga je namelijk minder vaak per minuut ademhalen. Het gemiddeld aantal ademhalingen per minuut ligt rond de 16 keer per minuut. Dat komt neer op ongeveer 23.000 ademhalingen per dag. 

 


Ademhalingen per minuut, per leeftijd:
Baby (0 – 1 jaar) = 30-40 ademhalingen per minuut
Kinderen (1 – 3 jaar) = 23-35 ademhalingen per minuut
Kinderen (3 – 6 jaar)  = 20-30 ademhalingen per minuut
Kinderen (6 – 12 jaar) = 18-26 ademhalingen per minuut
Kinderen (12 – 17 jaar) = 12-20 ademhalingen per minuut
Volwassenen = 8-20 ademhalingen per minuut

Hoeveel ml lucht adem je per keer in?

Bij een inademing in rust wordt er ongeveer 300 tot 500 ml lucht ingeademd.

Adem je 's nachts vaker of minder vaak dan overdag?

Wat veel mensen niet weten is dat je tijdens je slaap vaak een onregelmatiger ademhalingspatroon hebt dan als je wakker bent. Volgens onderzoek blijkt zelfs dat ongeveer 25% van de mensen tijdens de slaap per uur tot 5 keer aan toe de adem inhouden. Dat kan soms zelfs meer dan tien seconden duren. Zo'n 20% van de mannen en een 15% van de vrouwen lassen zelfs meer dan 10 adempauzes per uur in.

Een te snelle ademhaling

Ligt je ademfrequentie hoger dan gemiddeld (zie overzicht hierboven) dan kan dat gevolgen hebben. Een snelle ademhaling is vaak een signaal van stress en kan tot klachten als slaapeloosheid, rugpijn en slechte concentratie leiden. Er zijn diverse cursussen en trainingen die er voor kunnen zorgen dat je ademhaling rustiger wordt.

Bekijk naast gemiddelde ademhalingen per minuut ook:
Gemiddelde hartslag
Gemiddelde lichaamstemperatuur
Gemiddelde bloeddruk  
Gemiddelde tijd adem inhouden