Wat is het gemiddeld aantal werkdagen per jaar?

Over het algemeen zijn er ongeveer 260 werkdagen per jaar. In een jaar zitten namelijk 52 weken,  en in een week zitten 5 werkdagen. 52 weken x 5 werkdagen = 260 werkdagen per jaar. Uiteraard moeten van dit totaal nog wel de vakantiedagen en feestdagen af.

 

 

- Gemiddeld aantal vakantiedagen per jaar:
In Nederland hebben we over het algemeen niet veel vakantiedagen. Het gemiddeld aantal vakantiedagen in Nederland is 25,6 per jaar.

- Gemiddeld aantal feestdagen per jaar:
In Nederland hebben we helaas ook niet veel feestdagen. In het meest gunstige geval hebben we in een jaar 7 of 8 vrije feestdagen per jaar.

Gemiddeld aantal werkdagen zonder vakantiedagen en feestdagen:
Zonder de vakantiedagen en feestdagen blijven er 228 werkdagen per jaar over (260 minus 25 vakantiedagen minus 7 feestdagen).

Parttime werkdagen

Het gemiddeld aantal werkdagen per jaar hangt natuurlijk ook af van hoeveel dagen per week je werkt. Nederland is wereldkampioen parttime werken. In 2008 werkte bijna de helft van de Nederlanders van 15–64 jaar parttime. De andere landen van de EU blijven daar ver bij achter. Zweden volgt op de tweede plaats met 26 procent parttimers. Duitsland staat op de derde plaats, met een kwart deeltijders. Nederlanders werken per week gemiddeld 30,6 uur.

Bekijk naast het gemiddeld aantal werkdagen per jaar ook:
Gemiddeld salaris
Gemiddeld aantal ziektedagen
Gemiddelde tijd bij werkgever