Wat is het gemiddeld aantal doelpunten op een WK voetbal?

Tijdens elk WK of EK voetbal duiken ze weer op: de voetbaltoto's en voetbalpoultjes. Een vaste vraag in zo'n toto is hoeveel doelpunten jij denkt dat er tijdens het WK gemaakt gaan worden. Als je daar een goede inschatting van wil maken dan is het belangrijk dat je weet hoeveel doelpunten er gemiddeld per wedstrijd worden gemaakt, hoeveel deelnemers er zijn en hoeveel wedstrijden er worden gespeeld. Tegenwoordig worden er namelijk veel meer wedstrijden gespeeld dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden. Op een WK worden er gemiddeld 2,3 doelpunten per wedstrijd gemaakt.

Verwacht aantal doelpunten WK voetbal

Zoals gezegd is het verwachte aantal doelpunten van een WK vooral afhankelijk van het aantal deelnemers van een WK. Hoe meer deelnemers des te meer wedstrijden. In 1994 waren er bijvoorbeeld 8 deelnemers minder dan in 2014. Hierdoor werden er ook 30 doelpunten minder gemaakt. Hieronder zie je een overzicht van het aantal doelpunten van de laatste WK's met het aantal deelnemers

2014: 171 doelpunten (32 deelnemers)
2010: 145 doelpunten (32 deelnemers)
2006: 147 doelpunten (32 deelnemers)
2002: 161 (32 deelnemers)
1998: 171 (32 deelnemers)
1994: 141 (24 deelnemers)

Tot en met het WK van 2026 zal het WK worden gespeeld met 32 deelnemers. Als we kijken naar de laatste 5 WK's met 32 deelnemers dan zien we dat er altijd tussen de 145 en 171 doelpunten zijn gemaakt en dat er gemiddeld 159 doelpunten per WK worden gemaakt. Als je dus een WK poule of toto wil invullen dan is het verstandig om een aantal te kiezen dat in de buurt van deze 159 doelpunten ligt.

Welke uitslag komt het meest voor tijdens een WK?

Als je begint met je voetbaltoto dan moet je ook een schatting maken van de uitslag. Als je geen verstand van voetbal hebt dan kun je misschien het beste gaan voor een uitslag die in de geschiedenis van het WK voetbal het meeste is voorgekomen. Als we kijken naar alle uitslagen van het WK voetbal dan zien we dat verreweg de meeste wedstrijden eindigen in 1 - 0 (niet kijkend naar thuis of uitspelende ploeg). Uit de statistieken van het WK tot en met 2010 zien we namelijk dat er in totaal 128 wedstrijden in 1 - 0 (0 - 1) zijn geindigd. Een andere veelvoorkomende uitslag is 2 - 1 (1 - 2). Dit is namelijk 101 x voorgekomen. En ook de uitslag 3 - 1 (1 - 3) is met 80x veel voorgekomen. Dit zijn dus de 3 meest voorgekomen uitslagen tijdens een WK.

Gemiddeld aantal doelpunten wk

Grootste uitslag tijdens een WK

Hoewel er tijdens een WK gemiddeld dus maar 2,3 doelpunten per wedstrijd worden gemaakt zijn er in de geschiedenis van het WK voetbal ook een aantal zeer doelpuntrijke wedstrijden geweest. De grootste overwinning op een WK is in handen van Hongarije. Zij wonnen tijdens het WK van 1982 met maar liefst 10 - 1 van El Salvador. Dit was overigens niet het meest doelpuntrijke duel tijdens een WK. Op het WK van 1954 vielen er tijdens de wedstrijd Oostenrijk tegen Zwitserland namelijk maar liefst 12 doelpunten. De uitslag was 7 - 5 in het voordeel van Oostenrijk.

Aantal doelpunten topscorer WK

Tijdens elk WK barst er ook tussen de spitsen van de verschillende landen een strijd los om wie de topscorer van een WK gaat worden. De topscoorder van een WK kan namelijk rekenen op veel aandacht en zal voor eeuwig de geschiedenisboeken ingaan. Hoeveel goals de topscorer van een WK maakt hangt vooral ook af van hoeveel wedstrijden zijn land speelt. Je kunt je voorstellen dat hoe verder een land tijdens het toernooi komt, hoe meer wedstrijden ze spelen en des te groter de kans om topscorer van het toernooi te worden. Als we kijken naar het aantal doelpunten dat door de topscorer van een WK is gemaakt dan ligt dat altijd tussen 4 doelpunten en 13 doelpunten. Just Fontaine, Frankrijk 1958, was met 13 doelpunten de meest productieve speler ooit op een WK. Gemiddeld scoort de topscorer van een WK 7 doelpunten. De laatste jaren is de topscoorder van een WK echter wel wat minder productief. In 2010 was Thomas Müller (Duitsland) met 5 doelpunten topscoorder, in 2014 was het James Rodriguez (Colombia) met 6 doelpunten en in 2018 was Harry Kane (Engeland) die 6 keer het net wist te vinden. 

Wat is het gemiddeld aantal doelpunten tijdens een EK?

Als we naar het gemiddeld aantal doelpunten op een EK voetbal kijken dan valt meteen op dat er tijdens een EK gemiddeld meer doelpunten worden gemaakt dan tijdens een WK. Tijdens een EK worden namelijk gemiddeld 2,6 doelpunten per wedstrijd gemaakt. Gemiddeld worden er tijdens een EK wedstrijd dus 0,3 doelpunten meer gemaakt dan tijdens een WK. 

Bekijk naast het gemiddeld aantal doelpunten WK ook:
Gemiddeld aantal gele kaarten per wedstrijd
Gemiddeld salaris eredivisie
Gemiddelde leeftijd eredivisie