Wat is het gemiddelde waterverbruik?

In Nederland zijn vrijwel alle huizen aangesloten op een waterleiding en kan iedereen gebruik maken van de watervoorziening voor dagelijks gebruik. Het gemiddelde waterverbruik in Nederland van een normaal huishouden is ongeveer 182 m3 per jaar. 

Wat is het gemiddelde waterverbruik per huishouden?

Uiteraard hangt je gemiddelde waterverbruik af van met hoeveel personen je samen in een huis woont. In onderstaande lijst kun je zien wat het gemiddelde waterverbruik is naar grootte van het huishouden:

Gemiddeld waterverbruik naar aantal personen:

Aantal personen 1 2 3 4 5
Gemiddeld verbruik m3 p/j 45 91 137 169 201
Gemiddelde kosten p/m  9 euro 13 euro 18 euro 21 euro 25 euro 


Wordt er gemiddeld steeds meer water verbruikt?

Ja, over het algemeen gebruiken wij in de westerse wereld steeds meer water. We douchen veel vaker dan vroeger, geven de planten in de tuin in zomer water en gebruiken elke dag de afwasmachine. Het gemiddeld waterverbruik neemt dus steeds verder toe.

Waar wordt water voor gebruikt?

Zonder dat je het door hebt verbruik je per dag behoorlijk veel litter water. Hieronder zie je van je waterverbruik per dag in litters:

Wat  Liters
Douchen 62
Doorspoelen wc 38
Wasmachine 6
Afwasmachine 2
Koken 2
Koffie / Thee 1
Drinken 1
Andere dingen 5
Totaal  117

Hoe zorg ik voor minder waterverbruik?

Zoals je ziet gaat het grootste gedeelte van het waterverbruik op aan douchen en het doorspoelen van de WC. Als je makkelijk water wilt besparen dan kun je een paar dingen doen. Gebruik bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop of douche elke dag een paar minuutjes minder lang. Ook een WC met een bespaarknop voor de kleine boodschap kan op jaarbasis enorm veel water besparen. 
 
Bekijk naast het gemiddeld waterverbruik ook naar:
Gemiddeld energieverbruik
Gemiddeld gasverbruik
Gemiddeld stroomverbruik
Gemiddelde kosten huishouden
Gemiddelde kosten voor een liter water