Wat is het gemiddeld verbruik van een motor?

In Nederland zijn bijna 850.000 mensen met een motor rijbewijs. Naast het gevoel voor vrijheid kiezen ook veel mensen voor een motor omdat ze hiermee makkelijker een file kunnen ontwijken. Ook is er een grote groep mensen die voor een motor kiest omdat die in het verbruik zuiniger zijn dan de meeste auto's. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van je rijgedrag, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat het gemiddelde verbruik van een motor 1 op 20 is.

  

Hoeveel is het gemiddeld verbruik van een motor in vergelijking met een auto?

Het gemiddelde verbruik van een benzineauto ligt rond de 1 op 14. Dit betekent dus dat het verbruik van een motor ongeveer 25% lager ligt dan dat van een auto.

Wat is een echt zuinige motor?

Niet alle motoren zijn even zuinig. Zo zijn er ook motoren die slechts 1 op 13 rijden. Het is bij de aanschaf van een motor erg belangrijk om hier naar te kijken. één van de meest zuinige motoren is bijvoorbeeld de Suzuki V-Strom 650. Deze heeft een verbruik van 1 op 26.

Hoe zorg je dat je weinig verbruikt?

Zoals gezegd is je rijstijl ook heel bepalend voor het gemiddelde verbruik van je motor. Hieronder staan een aantal tips om zo zuinig mogelijk te rijden.

1. Rijd met een koude motor niet te snel (koude motors verbruiken meer)
2. Trek langzaam op.
3. Rijd niet te snel. Hoe harder je gaat, des te hoger je verbruik
4. Vermijd overtollig gewicht op je motor
5. Zorg dat je banden goed op spanning zijn


Bekijk naast gemiddelde verbruik motor ook
Gemiddelde verbruik auto
Gemiddeld aantal motorrijlessen
Gemiddelde kosten rijbewijs
Gemiddeld verbruik mobiel internet