Hoeveel spaargeld hebben Nederlanders gemiddeld?

Nederlanders staan over de hele wereld bekend als een zuinig volkje. En niet voor niets. Nederlanders zijn namelijk wereldkampioen sparen. Maarliefst 86% van alle Nederlanders heeft een spaarrekening en zet dan ook elke maand trouw wat spaargeld op zij. Een Nederlands gezin heeft gemiddeld tussen de 20.000 en 35.000 euro aan spaargeld. 

 

 

Heeft iedereen zoveel spaargeld?

Nee, het gaat hier om een gemiddelde. In totaal is er in Nederland ongeveer tussen de 325 en 350 miljard aan spaargeld. Er is een kleine groep mensen in Nederland die heel veel spaargeld heeft (meer dan 1 miljoen), maar een veel grotere groep die gemiddeld minder dan 5.000 euro aan spaargeld heeft (ongeveer 25% van alle gezinnen).

Hoeveel sparen Nederlanders gemiddeld per maand?

Om het spaargeld op te hogen storten veel Nederlanders elke maand automatisch een vast bedrag op hun spaarrekening. Per maand sparen Nederlanders gemiddeld rond de 225 euro.

Wie heeft meer spaargeld, vrouwen of mannen?

Het klinkt gek, maar mannen hebben vaak meer spaargeld dan vrouwen. Dit komt waarschijnlijk omdat mannen denken een grotere buffer nodig te hebben voor als het slecht gaat. Vrouwen beginnen vaak wel eerder met sparen. Vrouwen beginnen namelijk met spaargeld als ze gemiddeld 14 jaar oud zijn. Mannen beginnen met sparen op een gemiddelde leeftijd van 17 jaar.


Bekijk naast het gemiddeld spaargeld ook:
Gemiddelde salaris
Gemiddelde hypotheek
Gemiddelde rente spaarrekening
Gemiddelde rendement beleggen