Wat is het gemiddeld salaris van een MBO’er?

MBO staat voor middelbaar beroeps onderwijs. Naast het MBO bestaan er in Nederland ook nog het HBO (hoger beroeps onderwijs) en het WO (wetenschappelijk onderwijs). Het salaris voor mensen met een MBO-diploma is van deze 3 onderwijsniveaus het laagst. Het gemiddeld salaris voor het MBO is ongeveer 24.000 euro bruto per jaar. 

 

Wat is het gemiddeld salaris in Nederland?

In Nederland is het gemiddelde salaris ongeveer 33.000 euro per jaar. Dat betekent dus dat het gemiddelde salaris voor een MBO’er bijna 10.000 euro lager ligt dan het gemiddelde in Nederland.

Wat is het salaris voor het HBO en WO?

Mensen die gestudeerd hebben op WO-niveau hebben het hoogste gemiddeld salaris. Zij verdienen gemiddeld 50.000 euro bruto per jaar. HBO’ers verdienen gemiddeld 36.000 euro per jaar.

Welke MBO’ers verdienen het meest?

Ondanks dat het gemiddelde salaris voor MBO over het algemeen lager ligt dan het gemiddeld salaris in Nederland zijn er ook veel MBO’ers die boven gemiddeld verdienen. Zo is er in Nederland bijvoorbeeld veel behoefte aan MBO’ers met goede technische kennis. Omdat deze mensen heel schaars zijn ligt het gemiddelde salaris van deze MBO’ers over het algemeen hoger dan dat van veel HBO’ers.

 

Bekijk naast het gemiddeld salaris MBO ook:
Gemiddelde netto salaris
Gemiddelde salaris Eredivisie
Gemiddelde leeftijd afstuderen