Wat is het gemiddelde salaris van een ambtenaar?

In Nederland werken ongeveer 1 miljoen mensen als ambtenaar. Daarvan zijn ongeveer 165.000 werkzaam als gemeenteambtenaar. Het salaris van gemeenteambtenaren onderling kan nogal verschillen. Het gemiddelde salaris van een ambtenaar die werkt bij een gemeente ligt nu rond de 3.000 euro. 

 

Stijgt of daalt het gemiddelde salaris van een ambtenaar?

Het gemiddelde salaris van alle ambtenaren samen stijgt nog altijd. Zo was eind 2010 het gemiddelde maandsalaris 2.832 euro. Er vinden bij de gemeente steeds meer verschuivingen plaats naar hogere salarisschalen.

Hoe komt het dat het gemiddelde salaris stijgt?

Dat het gemiddelde salaris van gemeenteambtenaren nog altijd stijgt komt door de hoge gemiddelde leeftijd van de gemeenteambtenaar. Hierdoor zitten veel mensen bij de gemeente in de hoogste schaal. Het aandeel van deze 'plafondambtenaren' stijgt nog altijd. Bijna 80% van de gemeenteambtenaren zitten in de voor hun hoogst mogelijke schaal. De gemiddelde leeftijd van de gemeenteambtenaar ligt inmiddels boven de 48 jaar.

Welke gemeente ambtenaren hebben het hoogste salaris?

Het maakt voor het salaris van een ambtenaar nogal wat uit in welke gemeente hij/zij werkt. Het blijkt dat de salarissen gemiddeld het hoogst zijn in de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Daar ligt het gemiddelde salaris op 3.235 euro. In de kleinste gemeenten zijn de salarissen het laagst. In gemeenten met minder dan 10.000 inwoners blijven de salarissen van ambtenaren steken op 2.683 euro gemiddeld.
 

Bekijk naast gemiddelde salaris ambtenaar ook:
Gemiddelde salaris Nederland
Gemiddelde hypotheek
Gemiddeld spaargeld
Gemiddeld inkomen zzp'er