Wat is het gemiddeld salaris in Nederland?

Zodra je begint met werken dan zul je de rest van je werkende leven afvragen of je ten opzichte van anderen een goed of slecht salaris hebt. Het is dan ook heel fijn om te weten wat het gemiddelde salaris in Nederland ongeveer is. Als we het over het gemiddeld salaris hebben, dan kijken we alleen naar het salaris van de werkende bevolking. Dit is dus het gemiddeld salaris van alle mensen die in Nederland werk hebben. Het gemiddelde salaris in Nederland is bruto € 33.000,- per jaar.

 

Wordt het gemiddeld salaris steeds hoger?

Ja, in Nederland gaan we steeds meer salaris verdienen. Dit komt onder andere door de inflatie. In onderstaande lijst zie je wat het gemiddelde salaris was in voorgaande jaren:

Jaar                 Gemiddeld salaris
1975                      € 10.437,-
1985                      € 18.151,-
1995                      € 22.235,-
2005                      € 29.000,-
2009                      € 32.000,-
2012                      € 33.000,-
     

Wat is het hoger, het gemiddeld salaris van mannen of vrouwen?

Helaas voor vrouwen, maar het gemiddeld salaris van mannen ligt in Nederland een behoorlijk stuk hoger. Het verschil tussen mannen en vrouwen met hetzelfde werk en dezelfde leeftijd is soms wel 30% in het voordeel van de mannen. De afgelopen jaren is het verschil in het gemiddelde salaris tussen mannen en vrouwen overigens wel steeds kleiner geworden. 

Waar in Nederland hebben mensen gemiddeld het hoogste salaris?

De inwoners van de gemeenten in Noord-Holland hebben relatief gezien het hoogste gemiddeld salaris. Maar liefst 6 van de 10 rijkste gemeenten liggen in deze provincie. In de gemeente Bloemendaal hebben mensen gemiddeld het hoogste salaris. In deze gemeente verdienen mensen bijna 60% meer dan het landelijk gemiddelde. Ook in de gemeenten Wassenaar, Blaricum en Abcoude ligt het salaris tussen 45% en 55% hoger dan het landelijke gemiddelde. Mensen hebben hier dus een gemiddeld salaris van ongeveer 50.000 euro per jaar.  

Waar in Nederland hebben mensen gemiddeld het laagste salaris?

In de provincies Groningen en Friesland hebben de inwoners het laagste gemiddeld salaris. Mensen in de gemeenten Reiderland, Eemsmond en Pekela verdienen het minst. Mensen hebben hier een gemiddeld salaris van ongeveer 25.000 euro per jaar. Hun inkomen ligt daarmee 17% tot 22% lager dan het gemiddelde salaris van Nederland. Het verschil met het gemiddeld salaris is de laatste jaren overigens steeds verder gegroeid.


Bekijk naast het gemiddeld salaris ook:
De gemiddelde stagevergoeding
Gemiddeld spaargeld
Gemiddeld uurtarief zzp
Gemiddelde salaris huisarts