Wat is het gemiddeld opleidingsniveau van mensen in Nederland?

Het onderwijs in Nederland is over het algemeen heel goed geregeld. Dit is dan ook terug te zien in het gemiddeld opleidingsniveau. In  Nederland heeft ongeveer 35% van alle Nederlanders tussen 25 en 64 jaar een opleiding aan het hoger onderwijs afgerond. Daarnaast heeft 43% een middelbaar opleidingsniveau en heeft 22% een laag opleidingsniveau.

 

 

Opleidingsniveau               percentage
Laag opleidingsniveau                   22%
Middelbaar opleidingsniveau          43%
Hoog opleidingsniveau                  35%

Stijgt of daalt het gemiddeld opleidingsniveau?

Het gemiddeld opleidingsniveau in Nederland wordt steeds hoger. Zo had bijvoorbeeld in 2007 nog maar 31% van de Nederlanders een hoog opleidingsniveau. In slechts enkele jaren is dit percentage dus al 4% gestegen. De verwachting is dat over minder dan 25 jaar de helft van alle Nederlanders minimaal een HBO opleiding heeft afgerond.

Wie hebben een hoger gemiddeld opleidingsniveau, mannen of vrouwen?

Het gemiddeld opleidingsniveau van vrouwen is eigenlijk altijd lager geweest dan dat van mannen. Dit komt omdat tot de jaren 60 van de vorige eeuw maar weinig vrouwen geïnteresseerd waren in een carrière. Tegenwoordig is dat heel anders. Vrouwen hebben de laatste jaren dan ook een enorme inhaalslag gemaakt. Tegenwoordig zijn er zelfs iets meer vrouwen dan mannen hoogopgeleid.

Wat is het gemiddeld opleidingsniveau in andere landen?

Het gemiddeld opleidingsniveau in Nederland is hoger dan in de andere landen in de Europa. Zo heeft gemiddeld 25% van de bevolking van Europa een hoog opleidingsniveau. De meeste hoog opgeleiden wonen in Finland. Hier heeft op dit moment al bijna 36% van de bevolking een hoog opleidingsniveau. In Duitsland daarentegen valt het aantal hoogopgelden tegen. Hier heeft slechts 28% een hoog opleidingsniveau.

Waar in Nederland wonen de meeste hoogopgeleiden?

De meeste hoogopgeleiden wonen in Nederland in de steden. Zo is in de steden Amsterdam en Utrecht meer dan de helft van de bevolking hoogopgeleid. Ook het aandeel hoogopgeleiden in Zwolle en Groningen neemt sterk toe. Op het platteland wonen daarentegen meer laag- en middelbaar opgeleiden.


Bekijk naast het gemiddeld opleidingsniveau ook:
Gemiddeld IQ
Gemiddeld salaris MBO
Gemiddeld salaris HBO
Gemiddeld salaris WO