Wat is het gemiddelde opkomstpercentage tijdens de verkiezingen?

In Nederland hebben wij het voorrecht om in een vrije democratie te leven. Dit houdt onder andere in dat iedereen van 18 jaar en ouder eens in de zoveel tijd mag stemmen op een politieke partij en zo invloed heeft op de koers van ons land. Sommige mensen zien het als hun plicht om bij elke verkiezing naar de stembus te gaan om daar hun stem uit te brengen. Andere mensen geven aan niets met politiek te hebben en daarom niet te gaan stemmen. Mede hierdoor wisselt het opkomstpercentage tijdens de verkiezingen nogal. In Nederland zijn verschillende verkiezingen. Zo kun je o.a. stemmen voor de gemeenteraad, de provinciale staten, het Europees parlement en de Eerste Kamer. De meeste aandacht gaat elke vier jaar echter uit naar de verkiezing van de partijen voor de Tweede Kamer. Het gemiddelde opkomstpercentage bij de Tweede Kamer verkiezingen ligt tegenwoordig op 76 procent.

Stijgt of daalt het gemiddelde opkomstpercentage van de verkiezingen?

Het gemiddelde opkomstpercentage tijdens de Tweede kamer verkiezingen loopt al jaren terug. Dit heeft vooral ook te maken met het feit dat het tot 1970 in Nederland verplicht was om te stemmen. Toen bracht ruim 90% van de mensen in Nederland zijn of haar stem uit. Maar ook in de jaren 80 van de vorige eeuw was het gemiddelde opkomstpercentage ruim boven de 80%.

Wat is het hoogste en laagste opkomstpercentage bij de verkiezingen ooit?

Het laatste opkomstpercentage ooit in Nederland was in 1998. Toen kwam slechts 73,3% van de stemgerechtigde Nederlanders opdagen bij de stemlokalen. Het hoogste opkomstpercentage (buiten de verplichte jaren) was in 1977. Toen kwam 88% van de Nederlanders opdagen om te stemmen.

Wat is het gemiddelde opkomstpercentage in andere landen?

Het gemiddelde opkomstpercentage in Nederland lijkt misschien niet hoog, maar dat valt in vergelijking met andere landen best wel mee. Bij de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen (de belangrijkste verkiezingen in Amerika) was het opkomstpercentage bijvoorbeeld maar 56,9%. Tijdens de Bondsdagverkiezingen (belangrijkste verkiezing in Duitsland) is het opkomstpercentage al jaren rond de 71%.

Bekijk naast gemiddelde opkomstpercentage ook:
Gemiddelde leeftijd eerste keer
Gemiddeld aantal relaties
Gemiddelde duur huwelijk
Gemiddelde leeftijd eerste kind