Wat is in Nederland het gemiddelde inkomen?

Net als iedereen in Nederland die geld verdient ben jij natuurlijk ook heel benieuwed of je boven of onder gemiddeld inkomen hebt! Het gemiddelde inkomen in Nederland is per jaar bruto € 33.000,-

 

 

Stijgt of daalt het gemiddelde inkomen?

De laatste jaren is het gemiddelde inkomen behoorlijk gestegen. Dit komt onder andere door de inflatie, maar ook door het werk van bijvoorbeeld vakbonden die er voor zorgen dat werknemers een goed inkomen krijgen. In de onderstaande lijst zie je hoe het gemiddelde inkomen in de loop van de jaren is gestegen.

Jaar                 Gemiddeld inkomen
1975                      € 10.437,-
1985                      € 18.151,-
1995                      € 22.235,-
2005                      € 29.000,-
2009                      € 32.000,-          

Is het gemiddelde inkomen van mannen en vrouwen gelijk?

Het zou wel zo moeten zijn, maar helaas ligt het gemiddelde inkomen van vrouwen nog steeds een stuk lager als dat van mannen. Het verschil in inkomen tussen mannen en vrouwen met hetzelfde werk en dezelfde leeftijd is soms wel 30% in het voordeel van de mannen. Gelukkig worden er vanuit de overheid wel steeds meer regels bedacht om er voor te zorgen dat vrouwen evenveel als mannen gaan verdienen. Het gat wordt dan ook steeds kleiner.

Waar in Nederland wonen de mensen met het hoogste gemiddelde inkomen?

In Noord-Holland vind je maarliefst 6 van de 10 rijkste gemeenten in Nederland. In deze provincie hebben mensen dan ook het hoogste gemiddelde inkomen. In de gemeente Bloemendaal hebben mensen gemiddeld het hoogste inkomen. In deze gemeente verdienen mensen bijna 60% meer dan het landelijk gemiddelde. Ook in de gemeenten Wassenaar, Blaricum en Abcoude ligt het inkomen tussen 55% en 45% hoger dan het landelijke gemiddelde.

Waar in Nederland hebben mensen gemiddeld het laagste inkomen?

Helaas voor de noorderlingen, maar in de provincies Groningen en Friesland hebben de inwoners het laagste gemiddelde inkomen. Mensen in de gemeenten Reiderland, Eemsmond en Pekela hebben het laagste gemiddelde inkomen. Het inkomen ligt daar 17% tot 22% lager dan het gemiddelde inkomen van Nederland.


Bekijk naast het gemiddelde inkomen ook naar:

Gemiddelde uurloon