Wat is het gemiddeld inkomen van een zzp'er?

Uit onderzoek van het CBS (centraal bureau voor de statistiek) blijkt dat het aantal zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) de afgelopen jaren in Nederland enorm is toegenomen. Zo waren er in 1996 ongeveer 350.000 mensen werkzaam als zzp'er. Tegenwoordig zijn er in ons land zo'n 900.000 mensen zzp'er. Vooral door de slechtere economische omstandigheden hebben veel mensen er na reorganisaties voor gekozen om als zelfstandige verder te gaan. Het inkomen van een zzp'er verschilt echter enorm. Zo kunnen sommige zzp'ers nauwelijks rondkomen en gaat het anderen juist voor de wind. Dit hangt uiteraard ook heel erg af van in welke branche je werkzaam bent. Het gemiddeld inkomen van een zzp'er is ongeveer 35.000 euro per jaar.

  

Gemiddeld maandinkomen zzp'er

Zoals gezegd hebben niet alle zzp'ers het makkelijk. Zo heeft 33% van de zzp'ers een gemiddeld netto maandinkomen van minder dan 1.250 euro per maand. 20% verdient meer dan 3.000 netto per maand. En slechts een kleine 10% verdient meer dan 5.500 euro netto per maand. Gemiddeld ligt het maandsalaris tussen de 2.200 en 2.600 euro netto per maand.

In welke branche is het gemiddeld inkomen het hoogst?

Zzp'ers die werkzaam zijn in de de ICT hebben gemiddeld het hoogste inkomen van alle zzp'ers. Bijna 50% van alle mensen die in deze branche zegt meer dan 3.000 euro netto per maand te verdienen. En 20% zegt zelfs meer dan 5.000 euro per maand te verdienen. Ook in de adviesbranche is het gemiddeld inkomen erg hoog. Hier zegt 37% van de zzp'ers meer dan 3.000 euro per maand te verdienen.

In welke branche is het gemiddeld inkomen het laagst?

In de branches handel, horeca, reparatie, en overige dienstverlening zegt slechts 12% van de mensen meer dan 3.000 euro per maand te verdienen. Het gemiddelde maandinkomen van de zzp'ers in deze branches is dan ook het laagst.


Bekijk naast het gemiddelde inkomen zzp'er ook:
Gemiddeld salaris Nederland
Gemiddeld salaris ambtenaar
Gemiddeld startsalaris HBO
Gemiddeld salaris eredivisie