Hoe vaak douchen mensen gemiddeld per week?

In Nederland heeft nagenoeg iedereen tegenwoordig beschikking over stromend water en een douche. Sommige mensen douchen het liefst elke dag en heel lang. Als je in Nederland zegt dat je maar 1 keer in de week onder de douche stapt dan kan het zijn dat je raar wordt aangekeken. Gemiddeld douchen we in Nederland 3 keer per week.

Douchen we gemiddeld vaker of minder vaak als vroeger?

Tegenwoordig douchen we gemiddeld vaker dan vroeger. In de jaren 60 of 70 van de vorige eeuw was het namelijk heel gebruikelijk om maar 1 keer per week te douchen of in bad te gaan. Vooral vanaf de jaren 80 werden badkamers luxueuzer en werd douchen makkelijker en ook leuker. Het gevolg was dat mensen vaker gingen douchen.

Wie douchen vaker mannen of vrouwen?

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 70% van de mannen elke dag douchen. Daarentegen stapt slechts 57% van de vrouwen elke dag onder de douche. Deze resultaten lijken wat hoog, maar geven wel aan dat mannen over het algemeen per week vaker douchen dan vrouwen.

Hoe vaak douchen mensen in andere landen?

In de westerse wereld is douchen heel gewoon geworden en eigenlijk is het aantal keer dat mensen per week douchen in landen als Amerika, Nederland, Duitsland en Frankrijk ongeveer gelijk. Wel is er verschil tussen warme en koude landen. Gemiddeld douchen mensen in warmere landen 1 keer per week vaker dan in landen waar het kouder is. In landen waar stromend water niet zo vanzelfsprekend is, douchen mensen logischerwijs veel minder vaak. En er zijn landen waar mensen helemaal niet douchen. Daar wassen mensen zich bijvoorbeeld elke dat in de rivier.

Hoe vaak douchen is gezond?

Vaak douchen is natuurlijk wel fris en hygiënisch, maar er komen steeds meer resultaten van onderzoeken die laten zien dat te vaak en te lang douchen niet echt goed voor je is. Als je namelijk te vaak onder de douche staat dan kan bijvoorbeeld je huid uitdrogen. En een droge, gebarsten huid verhoogt de kans op infecties door bacteriën. Door douchen wordt de huid ook gestript van natuurlijke oliën, en kan het de populatie van bacteriën die op je huid leven ter bevordering van je immuunsysteem verstoren. Dermatologen adviseren mensen dan ook om slechts een- of tweemaal per week te douchen. Om geen last te krijgen van nare geurtjes wordt geadviseerd wel je oksels en geslachtsdelen elke dag te wassen.

Bekijk naast gemiddeld hoe vaak douchen ook:
Gemiddelde douchetijd
Gemiddelde kosten voor een liter water
Gemiddeld waterverbruik
Gemiddeld IQ per land