Wat is het gemiddeld aantal zonuren in Nederland?

Helaas heeft Nederland in vergelijking met de zuidelijke landen in Europa gemiddeld wat minder zonuren. Toch doen we het met gemiddeld 1.550 uren zon per jaar helemaal niet gek. Vooral de kustprovincies zijn bij ons over het algemeen best zonnig.

 

 

Waar in Nederland zijn de meeste zonuren?

In de kustprovincies (Zeeland, Zuid- en Noord-Holland) heb je de meest kans op een zonnige dag. Hier schijnt de zon gemiddeld per jaar 1600 uur.  Het KNMI-station De Kooy (Den Helder) mag zich de zonnigste plek van Nederland noemen. Hier heb je jaarlijks gemiddeld 1.650 zonuren.

Waar in Nederland zijn de minste zonuren?

De minste zonneschijn vinden we in de achterhoek. In deze regio schijnt de zon helaas per jaar gemiddeld maar 1.450 uur. Dit is toch ruim 150 uren zon per jaar minder dan bijvoorbeeld op Texel.

In welke maand zijn de meeste zonuren?

Je zou verwachten dat in de zomermaanden de zon het meeste schijnt. Dat is echter niet het geval. Met gemiddeld 204 uur schijnt de zon het vaakst in de maand mei. Ook in de maanden juli en augustus is het lekker zonnig. In juli zijn er gemiddeld 196 zonuren en in augustus 192 zonuren.

In welke maand zijn de minste zonuren?

In de wintermaanden december, januari en februari heb je gemiddeld het minste aantal zonuren. In december moet je de zon het meest missen. In deze maand schijnt de zon helaas gemiddeld maar 44 uur.


Bekijk naast het gemiddeld aantal zonuren ook:
Gemiddelde temperatuur
Gemiddelde neerslag