Wat is het gemiddeld aantal vakantiedagen in Nederland?

Het aantal vakantiedagen is voor veel werknemers een hele belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Hoe meer vakantiedagen - hoe beter. Het gemiddeld aantal vakantiedagen in Nederland is 25,6 per jaar. Ten opzichte van andere landen in Europa is dit niet heel veel.

 

 

Op hoeveel vakantiedagen heb je minimaal recht?

In Nederland is een minimum aantal vakantiedagen bepaald. Of je werkgever nu wil of niet, op dit aantal vakantiedagen heb je recht. In Nederland is het wettelijk minimum vakantiedagen vastgesteld door middel van de volgende berekening:  4 x ‘het aantal dagen dat je per week werkt’.

Voorbeeld:
Stel dat je 5 dagen in de week werkt, dan heb je recht op 4 x 5 (dagen) = 20 vakantiedagen per jaar. Werk je daarentegen maar 3 dagen per week, dan heb je recht op 4 x 3 (dagen) = 12 vakantiedagen per jaar.

In welke branche heb je gemiddeld de meeste vakantiedagen?

In het onderwijs heb je gemiddeld de meeste vakantiedagen per jaar. Werknemers in het onderwijs hebben namelijk maarliefst 60 vakantiedagen per jaar! Daarna hebben ook de ambtenaren het met gemiddeld 33 vakantiedagen het heel goed.

In welke branche heb je gemiddeld de minste vakantiedagen?

Vooral in de horeca is het gemiddeld aantal vakantiedagen behoorlijk beperkt. Gemiddeld heeft een werknemer hier slechts 21 vakantiedagen per jaar.

Kan een werkgever hier van afwijken?

Ja, een werkgever mag zelf bepalen hoeveel vakantiedagen hij zijn werkgevers biedt. Zo kan het dus zijn dat je bij het ene advocatenkantoor 25 vakantiedagen krijgt en bij een ander advocatenkantoor 23. De werkgever moet natuurlijk wel rekening houden met het wettelijk minimum aantal vakantiedagen.

Wat is het gemiddeld aantal vakantiedagen in andere landen?

Zoals gezegd is het gemiddeld aantal vakantiedagen in Nederland niet echt bijzonder hoog. In onderstaand overzicht kun je het gemiddeld aantal vakantiedagen van een aantal andere Europese landen zien:

Land – Gemiddeld aantal vakantiedagen
Noorwegen – 25
Frankrijk – 25
Finland – 25
Oostenrijk – 25
Nederland – 25,6
Italië – 28
België – 28,6
Duitsland – 30
Denemarken - 30


Bekijk naast het gemiddeld aantal vakantiedagen ook:
Gemiddeld ziekteverzuim
Gemiddeld salaris
Gemiddelde kosten reisverzekering