Wat is het gemiddeld aantal stappen dat iemand per dag zet?

Je staat er vaak niet bij stil, maar op een doorsnee dag zet je vaak meer stappen dan je denkt. Alle kleine stukjes die je loopt tellen aan het einde van de dag behoorlijk op. Er is uiteraard een groot verschil in het aantal stappen dat iemand per dag zet. Er zijn mensen die vele duizenden stappen per dag zetten, maar ook mensen die maar een paar honderd stappen per dag doen. Het aantal stappen per dag hangt onder andere af van je leeftijd of het werk dat je doet. Het gemiddeld aantal stappen per dag is ongeveer 6.000.

 

Wie zetten de meeste stappen per dag?

Zoals gezegd zijn er een aantal dingen die veel invloed hebben op hoeveel stappen je zet. Zo maakt je leeftijd bijvoorbeeld veel uit. Je kunt je voorstellen dat jonge kinderen bijvoorbeeld veel meer stappen zetten dan iemand die in een bejaardentehuis woont. Ook je beroep heeft veel invloed op het aantal stappen dat je zet. Zo zetten bijvoorbeeld mensen in de horeca, detailhandel, bouw en de zorg heel stappen. Veel meer dan bijvoorbeeld mensen die een kantoorbaan hebben.

Hoeveel stappen per dag is gezond?

Om gezond te leven zou je per dag ongeveer 10.000 stappen moeten zetten. Dat is dus behoorlijk meer dan het landelijke gemiddelde van 6.000. Je moet dus wel wat extra stappen doen. Hieronder volgt een overzicht met de mate van gezondheid ten opzichte van het aantal stappen dat je per dag zet

 • Bij 0 - 4999 stappen
  Waarschijnlijk heb je een zittende leefstijl wat een risicofactor is voor hart- en vaatziekten.

 • Bij 5000 - 7499 stappen
  Dan heb je een licht actieve leefstijl en beweegt niet genoeg.

 • Vanaf 7500 - 9900 stappen
  Je bent matig actief.

 • Vanaf 10.000 stappen
  Je hebt een actieve en gezonde leefstijl.

 • Vanaf 12.500 stappen
  Je hebt een zeer actieve leefstijl.

Hoe kun je het aantal stappen per dag meten?

Als je bijvoorbeeld wilt afvallen dan is het wel handig om te weten hoeveel stappen je gemiddeld per dag zet. De meeste mensen hebben namelijk geen idee van het aantal stappen die ze per dag zetten. Om daar achter te komen kun je een stappenteller kopen. Dit is een klein apparaatje dat je bijvoorbeeld om je pols draagt of je broekriem en vrij nauwkeurig meet hoeveel stappen je zet. Een stappenteller is niet duur. De meest eenvoudige stappentellers kun je al voor een paar euro kopen. Een andere optie is het downloaden van een stappenteller app voor je smartphone. Deze app meet hoeveel stappen je zet en welke afstand je hebt afgelegd. Ook hier betaal je vaak maar een paar euro voor.


Bekijk naast gemiddeld aantal stappen per dag ook:
Gemiddelde tijd 5 km hardlopen
Gemiddelde snelheid lopen
Gemiddelde tijd marathon
Gemiddelde tijd halve marathon