Hoeveel sneeuwdagen heeft Nederland gemiddeld per jaar?

Sneeuw in Nederland. Het komt helaas niet heel vaak voor. Nederland heeft een zeeklimaat en dat wordt gekenmerkt door milde winters waarbij de temperatuur niet vaak en niet lang onder het vriespunt ligt. Ook de neerslag tijdens onze winters valt vaker als regen dan als sneeuw. Als er sneeuw valt dan gebeurt dit vaak tijdens het binnendringen van zachtere lucht waardoor sneeuw in Nederland vaak niet lang blijft liggen. Gemiddeld valt er in Nederland op 25 tot 30 dagen sneeuw.

Stijgt of daalt het gemiddeld aantal sneeuwdagen in Nederland?

Het aantal dagen dat er sneeuw valt in Nederland verschilt elk jaar enorm. Er zijn jaren bij dat het op meer dan 50 dagen per jaar sneeuwt. Maar er gaan ook jaren voorbij dat er eigenlijk geen dagen zijn waarop er sneeuw valt. Zo viel er bijvoorbeeld in 1990 op slechts 15 dagen sneeuw. 20 jaar later (in 1990) viel er op maar liefst op 58 verschillende dagen sneeuw in Nederland. In 2015 was het echter weer een heel slecht jaar voor sneeuwliefhebbers. Toen viel er maar op 3 dagen sneeuw.

Sneeuwrecords

Naast het gemiddeld aantal sneeuwdagen in Nederland zijn er nog een aantal leuke sneeuw records te vertellen. Hieronder een overzicht:

- Dikste sneeuwlaag ooit in Nederland
80cm, Terschelling (1987)

- Langste periode met sneeuwdek ooit in Nederland
65 dagen, De Bilt (1962/1963)

- Laatste dag met sneeuw winterseizoen
17 mei (1935)

- Eerste dag met sneeuw winterseizoen
13 oktober (1975)

Bekijk naast het gemiddeld aantal sneeuwdagen in Nederland ook:
Gemiddelde kans witte Kerst
Gemiddelde temperatuur Nederland
Gemiddelde neerslag Nederland
Gemiddelde sneeuwhoogte