Wat is het gemiddeld aantal scheidingen per jaar?

Als je gaat trouwen dan ga je er natuurlijk niet van uit dat je een tijd later alweer gaat scheiden. Toch eindigt bijna 1 op de 3 huwelijken inmiddels in een scheiding. Het aantal scheidingen in Nederland ligt tussen de 33.000 en 35.000 per jaar! 

 

 

Stijgt het aantal scheidingen?

Het aantal scheidingen blijft elk jaar stijgen. Zo waren er 10 jaar geleden bijvoorbeeld nog maar 31.000 scheidingen per jaar. De stijging van het aantal scheidingen gaat inmiddels wel wat minder snel. Dit komt enerzijds door de crisis. Scheiden is duur en mensen stellen hun scheiding uit. Anderzijds neemt het aantal huwelijken in Nederland af. Steeds meer mensen kiezen er voor om niet te gaan trouwen. Dit zorgt er automatisch voor dat deze mensen ook niet hoeven te scheiden als hun relatie eindigt. 

Hoe hoog is het aantal scheidingen in andere landen?

Het aantal scheidingen is in de westerse wereld veel groter dan in andere delen van de wereld. Dit komt voornamelijk door de steeds verder groeiende emancipatie in westerse landen. In Amerika eindigt bijna 50% van de huwelijken in een scheiding. In België neemt het aantal scheidingen ook enorm toe. In 10 jaar tijd is het aantal scheidingen daar gegroeid van 20.000 naar bijna 27.000 per jaar. 

 

Bekijk naast het aantal scheidingen ook:
Gemiddelde leeftijd trouwen
Gemiddelde duur huwelijk
Gemiddeld leeftijdsverschil relatie
Gemiddelde leeftijd scheiding