Hoeveel luiers gebruik je gemiddeld per dag?

Kleine kinderen die nog niet zindelijk zijn moeten een luier om. Op het moment dat een baby dan een kleine of grote boodschap heeft gedaan zul je de luier moeten verschonen. Op deze manier gaan er soms heel wat luiers per dag doorheen. Hoeveel precies hangt onder andere af van de leeftijd van je kind. Hoe jonger een kind hoe meer luiers ze per dag gebruiken. Het gemiddeld aantal luiers dat een baby gebruikt per dag gebruikt is 6 luiers. Er zijn echter ook baby's die wel 10 keer per dag moeten worden verschoond. 

 

Gemiddeld aantal luiers per dag per leeftijd

Pas geboren baby's verbruiken meer luiers dan kinderen die iets ouder zijn. Hieronder zie je een overzicht met het gemiddeld aantal luiers per leeftijd.  

Pasgeboren baby - 8 tot 10 luiers per dag
Baby van 6 maanden - 6 tot 7 luiers per dag
Baby van 12 maanden - 5 tot 6 luiers per dag
Dreumesen en peuters - 4 tot 5 luiers per dag

Een pasgeboren baby zul je dus gemiddeld 9 keer per dag (en nacht) moeten verschonen. Als een kind al een stuk ouder is en bijna zindelijk dan hoef je je kindje vaak nog maar 4 tot 5 keer per dag verschonen. 

Wanneer verschoon je een luier?

Wanneer je een luier verschoont ligt eigenlijk een beetje aan de ouders zelf. Zo zijn er mensen die pas een luier verschonen op het moment dat deze helemaal vol is. Andere ouders verschonen de luier meteen op het moment dat er een heel klein plasje is gedaan. Diverse organisaties adviseren echter dat je een luier moet verschonen op het moment dat er in is geplast. Voor de huid van het kindje is het namelijk beter als deze zo kort mogelijk een luier met ontlasting om heeft. Tegenwoordig zijn er hele handige luiers op de markt waarbij je aan de kleur van een streepje aan de buitenkant van de luier kan zien of er in de luier is geplast. Op deze manier hoef je de luier niet af te doen om te controleren of er in is geplast. 

Wat kosten luiers per jaar?

Als je uitgaat van gemiddeld 6 luiers per dag, dan zal baby zo'n 2.100 luiers per jaar gebruiken! Gemiddeld kost een luier in ons land zo'n 0,20 cent. Uiteraard zijn er ook veel duurdere en goedkopere luiers. Maar wij gaan uit van een gemiddelde. Als je uitgaat van 0.20 cent per luier dan ben je in totaal dus al gauw 420 euro per jaar kwijt aan luiers per kind. Op het moment dat je meer dan 1 kind hebt die nog luiers draagt (bv bij een tweeling of als de periode tussen 2 kinderen slechts een jaar is), dan ga je al gauw richting de 1.000 euro per jaar voor luiers. 

Aantal luiers per dag

Wanneer gebruiken kinderen geen luiers meer?

Als je bedenkt dat luiers je per kind al gauw 400 tot 450 euro per jaar kosten dan wil je natuurlijk dat je kindje zo snel mogelijk zindelijk is. Bij het ene kindje gaat dat echter iets sneller dan bij een ander. Gemiddeld zijn kinderen rond hun derde verjaardag zindelijk. Vaak zie je dan nog wel dat kinderen 's nachts nog niet helemaal zindelijk zijn. Vaak moeten ze dan nog wel een nachtluier om. 

Bekijk naast gemiddeld aantal luiers per dag ook:
Gemiddelde leeftijd tussen eerste en tweede kind
Gemiddelde lengte kind
Gemiddelde leeftijd lopen
Gemiddelde leeftijd kind praten