Wat is het gemiddeld aantal kittens per nest?

In Nederland leven tussen de 2,5 en 3 miljoen katten. Wat veel mensen niet weten is dat een poes al vanaf een leeftijd van 6-8 maanden jongen kan krijgen. Als je dus niet wilt dat je huisdier een nest kittens krijgt is het zaak om je poes te steriliseren als deze maximaal 6 maanden oud is. Wil je daarentegen wel dat je poes jongen krijgt dan is het goed om te bedenken dat een poes meestal meerdere jongen per keer krijgt. Soms wordt er slechts 1 geboren, maar een nest van 7 of 8 kittens is geen uitzondering. Gemiddeld krijgt een poes 3 tot 5 kittens per nest.

Is het gemiddeld aantal kittens bij alle kattenrassen hetzelfde?

In principe is het gemiddeld aantal kittens per nest voor alle kattenrassen gelijk. Wel is het zo dat grote poezen vaak wat minder kittens krijgen dan kleinere poezen.

Wat was het grootste nest kittens ooit?

Het record voor het meeste aantal kittens in 1 nest staat op naam van de Engelse poes met de naam Tarawood. Op 7 augustus 1970 beviel de 4 jaar oude poes van maar liefst 19 kittens. Helaas overleden er 4 kittens bij de bevalling. Opvallend was dat van de 15 overlevende kittens er 14 mannelijke katten waren en slechts 1 vrouwelijke poes.

Hoeveel kittens kan een poes in haar leven krijgen?

Poezen kunnen heel gemakkelijk zwanger worden en het is dan ook geen uitzondering dat sommige poezen diverse nestjes met kittens krijgen. Fokkers laten hun poezen gemiddeld zo'n 5 nestjes krijgen. Dat komt neer op in totaal zo'n 15 tot 25 kittens in een leven. Katten die op straat leven zijn vaker zwanger en brengen daarom vaak wel 50 kittens in hun leven ter wereld. Het record aantal kittens staat op naam van poes Tabby uit Texas. Het gerucht gaat dat deze poes die rond 1950 leefde in totaal meer dan 400 kittens ter wereld heeft gebracht.


Bekijk naast gemiddeld aantal kittens ook:

Gemiddelde leeftijd kat
Gemiddelde gewicht kat
Gemiddelde leeftijd hond
Gemiddelde leeftijd konijn