Hoe vaak verhuist iemand gemiddeld in zijn leven?

In Nederland verhuizen per jaar ongeveer 1,5 miljoen mensen naar een ander adres. Het gaat hier dan om bijvoorbeeld jongeren die op kamers gaan wonen, gezinnen die naar een ander huis verhuizen of jonge stellen die van kamers verhuizen naar hun eerste echte huis. Sommige mensen verhuizen tijdens hun leven tientallen keren, terwijl andere mensen hooguit 1 of 2 keer in hun leven verhuizen. Gemiddeld verhuizen Nederlanders in hun leven ongeveer 7 keer.

Verhuizen we meer of minder dan vroeger?

Het gemiddeld aantal keer dat we in ons leven verhuizen neemt steeds meer toe. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was het gemiddeld aantal keer dat we verhuisden ongeveer 4 keer. Er zijn verschillende redenen dat we steeds vaker verhuizen. In de eerste plaats komt dit omdat jongeren eerder uit huis gaan om op kamers te wonen. Vroeger gingen jongeren vaker vanuit huis meteen trouwen en samenwonen. Ook door de toename van het aantal scheidingen neemt het aantal verhuizingen sterk toe. Als mensen gaan scheiden wordt het huis vaak verkocht en gaan man en vrouw elk verhuizen.

Wie verhuizen er het vaakst?

Over het algemeen kun je zeggen dat jonge mensen het vaakst verhuizen. Het vaakst verhuizen jongeren in de leeftijd tussen 18 en 25 jaar. Tijdens die jaren wordt er gemiddeld 4 keer verhuist. Tussen ons 25e en 45e jaar verhuizen we dan vervolgens gemiddeld nog 2 keer. Als mensen 45 jaar oud zijn dan verhuizen we gemiddeld nog 1 keer.

Hoe vaak verhuizen mensen in andere landen gemiddeld?

In vergelijking met andere landen wordt er in ons land relatief vaak verhuist. In landen in Zuid-Europa wordt het minst vaak verhuist. Daar verhuizen mensen gemiddeld 5 keer in hun leven. Kampioen verhuizen zijn de Amerikanen. Die verhuizen in hun leven gemiddeld 10 keer.

Bekijk naast gemiddeld aantal keer verhuizen ook:`
Gemiddelde hypotheek
Gemiddelde leeftijd samenwonen
Gemiddelde leeftijd uit huis
Gemiddelde leeftijd eerste huis kopen