Wat is de gemiddelde hartslag van een mens per minuut?

Als we het over het gemiddeld aantal hartslagen per minuut praten dan gaat het altijd over het aantal hartslagen bij een persoon in rust. Grofweg ligt de gemiddelde hartslag van een mens in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. De gemiddelde hartslag van een mens in rust is 70 slagen per minuut.

 

 

Kan ik mijn gemiddelde hartslag verlagen?

Ja, het is wel degelijk mogelijk om je gemiddelde hartslag te verlagen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door veel te sporten. Door veel te trainen wordt je hart wat groter en efficiënter. Je hart hoeft daardoor minder vaak te kloppen en dus daalt je gemiddelde hartslag.

Wat is de minimale hartslag per minuut?

Veel topsporters hebben van nature een hele lage hartslag, bijvoorbeeld gemiddeld 50 slagen per minuut. Hierdoor kunnen zij bij een topprestatie vaak ook heel diep gaan. Er zijn wielrenners bekend die in rust een gemiddelde hartslag hebben van slechts 35 slagen per minuut.  

Wat is de maximale hartslag per minuut?

Je maximale hartslag neemt af naarmate je ouder wordt. Je maximale hartslag kun je heel makkelijk zelf uitrekenen. Meestal wordt daarvoor onderstaande formule gebruikt.

Maximale hartslag = 220 – leeftijd

Hoe kan ik zelf mijn gemiddelde hartslag meten?

Een makkelijke manier om je gemiddelde hartslag te meten is door 1 minuut lang met 2 vinger op je pols of in je hals het aantal slagaderkloppingen te tellen. Als je in rust bent dan is dit vrij makkelijk te doen. Als je daarentegen aan het sporten bent is dit niet mogelijk. Tijdens het sporten kan je dan een hartslagmeter gebruiken. Meet je hartslag dan op op een aantal dagen op vaste tijdstippen naelkaar. Je kunt dan je gemiddelde hartslag uitrekenen door de gemeten hartslagen bijelkaar op te tellen en delen door het aantal dagen dat je hebt gemeten.


Bekijk naast de gemiddelde hartslag ook:

Gemiddelde lichaamstemperatuur
Gemiddelde bloeddruk