Wat is het gemiddeld aantal gele kaarten per wedstrijd?

Bij een voetbalwedstrijd kan het er soms onvriendelijk aan toe gaan. Overtredingen worden dan vaak door de scheidsrechter bestraft met een gele kaart. Het aantal gele kaarten per wedstrijd kan behoorlijk verschillen. Zo zijn er in onze eredivisie bijvoorbeeld regelmatig wedstrijden waar geen kaarten vallen. Maar er zijn ook genoeg wedstrijden waar 8 tot 10 kaarten geen uitzondering zijn. Maar hoeveel gele kaarten vallen er gemiddeld per wedstrijd? Het gemiddeld aantal gele kaarten per wedstrijd is 4,1 We hebben hierbij alleen gekeken naar wedstrijden op professioneel niveau.

 

Wat is het gemiddeld aantal gele kaarten per wedstrijd op een EK en WK?

Op een EK en WK gaat het er vaak iets vriendschappelijker aan toe dan in bijvoorbeeld de Eredivisie. Dit komt vooral omdat een WK of EK maar uit een beperkt aantal wedstrijden bestaat en spelers weten dat ze door een schorsing snel een wedstrijd kunnen missen als ze teveel gele kaarten krijgen. Het gemiddeld aantal gele kaarten per wedstrijd op het EK en WK ligt tussen de 3 en 4. Er zijn echter uitzonderingen. Op het EK in Portugal werden per wedstrijd gemiddeld maarliefst 5,04 gele kaarten gegeven.

Records Eredivisie

 • Snelste gele kaart Eredivisie
  3 sec: Hans Kraay jr. (Dordrecht’90) 
 • Meeste gele kaarten Eredivisie
  84: Patrick Pothuizen (NEC) 
 • Meeste gele kaarten in 1 seizoen
  12: Aleksandar Ranković (Vitesse) (2003/2004), Guy Ramos (RKC Waalwijk) (2011/2012), Joeri de Kamps (NAC Breda) (2014/2015), Cristián Cuevas (FC Twente) (2017/2018)
 • Meest gele kaarten in 1 wedstrijd Eredivisie
  13: Tijdens ADO Den Haag - Feyenoord op 10 augustus 2014, scheidsrechter Danny Makkelie

Recordaantal gele kaarten voor Nederlands elftal

Vele voetballiefhebbers zullen de WK wedstrijd tussen Nederland en Portugal niet gauw vergeten. Deze wedstrijd werd een waar voetbalgevecht en gaat de boeken in als de WK wedstrijd waarbij de meeste kaarten ooit zijn getrokken. In totaal werden er tijdens de wedstrijd 16 gele en 4 rode kaarten getrokken. Als je dan bedenkt dat een scheidsrechter tijdens een EK wedstrijd gemiddeld zo'n 3,5 kaart trekt dan valt pas op hoe uitzonderlijk veel kaarten er tijdens deze wedstrijd zijn getrokken. De wedstrijd eindigde overigens in 1 - 0 voor Portugal

Bekijk naast het gemiddeld aantal gele kaarten ook:
Gemiddelde salaris Eredivisie
Gemiddelde prijzen seizoenskaarten eredivisie
Gemiddeld aantal doelpunten EK