Wat is het aantal faillissementen per jaar?

Het is voor veel mensen een droom. Een eigen bedrijf beginnen. Jaarlijks zijn er dan ook bijna 135.000 mensen in Nederland die een eigen onderneming starten. Dat zijn er zo'n 50.000 meer dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Maar helaas zijn niet al deze bedrijven even succesvol. Per jaar gaan er dan ook weer veel bedrijven failliet. Tegenwoordig ligt het jaarlijks gemiddeld aantal faillissementen tussen de 10.000 en 12.000. Het gaat hierbij om ongeveer 7.500 bedrijven, 1.300 eenmanszaken en 2.500 natuurlijke personen.

 

 

Groeit het aantal faillissementen?

Doordat het aantal startende bedrijven groeit, neemt ook het gemiddeld aantal faillissementen toe. De groei van het aantal bedrijven komt vooral door de slechte economie. Veel mensen raken hun baan kwijt en willen niet meer in loondienst werken en gaan voorzichzelf beginnen. Dat het aantal faillissementen stijgt blijkt ook wel uit de volgende cijfers. Het gemiddeld aantal faillissementen was in de jaren 70 van de vorige eeuw ongeveer 3.000 per jaar, in de jaren 90 zo'n 6.000 per jaar. En vanaf het begin van deze eeuw is het aantal faillisementen gestegen naar 10.000 per jaar. Tegenwoordig zijn dit er dus zelfs bijna 12.000.

In welke branche zijn de meeste faillissementen?

De economische crisis slaat vooral hard toe bij de handel en de bouw. De meeste bedrijven die tegenwoordig failliet gaan zijn in deze branche actief. Dit komt ook omdat dit vaak kleinere bedrijven zijn, waar niet veel kosten kunnen worden bespaard. Er zijn veel meer branches die het zwaar hebben, maar daar kunnen bedrijven het tot nu toe redden door bijvoorbeeld te reorganiseren.

 

Bekijk naast het gemiddeld aantal faillissementen ook:
Gemiddeld salaris
Gemiddelde hypotheek