Hoeveel auto's heeft een huishouden gemiddeld?

De auto is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Er zijn dan ook veel mensen die een auto onmisbaar vinden. Het autobezit is de laatste 25 jaar enorm gestegen. In Nederland zijn bijna 8 miljoen auto's. Ongeveer 58% van alle huishoudens in Nederland heeft 1 auto in zijn bezit. 22% van de Nederlandse huishoudens heeft 2 auto's en bijna 3% van de huishoudens heeft zelfs 3 auto's. Het gemiddeld aantal auto's per gezin komt daarmee op 1,04 auto per huishouden.

 

 

Stijgt het autobezit nog altijd?

Het autobezit in Nederland stijgt nog altijd, al geeft het CBS aan dat de groei niet meer zo hard gaat als 5 tot 10 jaar geleden. 20 jaar geleden had nog maar 55% van alle huishoudens minimaal 1 auto in bezit. Het aantal mensen met een nieuwe auto neemt iets af. Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor een oudere auto.

In welke provincie is het gemiddeld aantal auto's per huishouden het hoogst?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in provincies met een lage bevolkingsdichtheid het gemiddeld aantal auto's per huishouden het grootst is. Dit heeft diverse redenen. In stedelijke gebieden is er meer en beter openbaar vervoer, en in is het door parkeerkosten vaak niet erg kostbaar om meerdere auto's te bezitten. Hieronder zie je een overzicht van het gemiddeld aantal auto's per huishouden per provincie:

Provincie  Aantal auto's
Drenthe 1,11
Zeeland 1,06
Noord-Brabant 1,05
Overijssel 1,03
Limburg 1,03
Gelderland 1,02
Friesland 1,02
Flevoland 0,96
Utrecht 0,88
Groningen 0,85
Zuid-Holland 0,83
Noord-Holland 0,78

 

Bekijk naast het gemiddeld aantal auto's per huishouden ook:
Gemiddelde kosten autoverzekering
Gemiddeld verbruik auto
Gemiddelde prijs auto
Gemiddelde leeftijd auto