Wat is de gemiddelde levensverwachting in Nederland?

Wat je gemiddelde levensverwachting is hangt voor een groot deel af van je geslacht. Vrouwen worden namelijk gemiddeld iets ouder dan mannen. Over het algemeen is de gemiddelde levensverwachting in Nederland 80 jaar.

 

 

Kijk hieronder wat het verschil is tussen mannen en vrouwen:

Geslacht – Gemiddelde levensverwachting
Vrouw - 82,5 jaar
Man -  78,4 jaar

Wordt de gemiddelde levensverwachting steeds hoger?

Ja, over het algemeen groeit de gemiddelde levensverwachting van mensen in Nederland nog steeds. Zo lag de gemiddelde levensverwachting in 1950 rond de 70 jaar. Inmiddels is dat dus al 10 jaar hoger. Experts verwachten dat de levensverwachting rond 2030 op ongeveer 85 jaar ligt.

Wie was de oudste persoon van Nederland?

De oudste vrouw van Nederland was Hendrikje van Andel-Schipper. Zij werd maar liefst 115 jaar en 62 dagen oud. Ze leefde van 1890 tot 2005.

Wat is de gemiddelde levensverwachting verdeeld over Nederland?

De gemiddelde levensverwachting verschilt nogal per regio. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat inwoners van de gemeente Rozendaal gemiddeld de langste levensverwachting van Nederland hebben, namelijk 87,14 jaar. In het Groningse Pekela wordt men gemiddeld 78,16 jaar en staat daarmee onderaan de lijst. Volgens de onderzoekers is de gemiddelde levensverwachting van mensen in rijkere gemeenten wonen een stuk hoger.

Wat is de gemiddelde levensverwachting in andere landen?

De gemiddelde levensverwachting van Nederlanders ligt iets boven het Europees gemiddelde. Alleen mensen in Frankrijk worden gemiddeld iets ouder (81 jaar). Ook in Zweden en het Verenigd Koninkrijk worden mensen over het algemeen erg oud. De gemiddelde levensverwachting in Litouwen is het laagst. Daar worden mensen gemiddeld slechts 72 jaar oud.


Bekijk naast de gemiddelde levensverwachting ook:
Gemiddelde leeftijd pensioen
Gemiddelde hypotheek