Wat is de gemiddelde looptijd van een hypotheek in Nederland?

Een hypotheek is een lening die door een bank wordt verstrekt aan mensen die een huis willen kopen. In Nederland heeft ongeveer 50% van de huishoudens een hypotheek afgesloten. Voor elke hypotheek wordt een looptijd afgesproken. Het is de bedoeling dat aan het eind van die looptijd de lening is terugbetaald. Voor een hypotheek betaal je periodiek rente en eventueel een aflossing. De meeste mensen spreken met hun bank een looptijd af van 30 jaar voor een hypotheek. Maar uit onderzoek bij de Nederlandse banken blijkt dat de gemiddelde looptijd van een hypotheek in Nederland echter 22 jaar is. 

 

Hoe kan het dat de gemiddelde looptijd van een hypotheek korter is dan 30 jaar?

Er zijn heel veel hypotheken die voortijdig stoppen. Dit kan komen doordat mensen hun hypotheek eerder/sneller willen aflossen. Maar dit kan ook komen doordat mensen bijvoorbeeld gaan scheiden en daardoor hun huis moeten verkopen en daarmee ook hun hypotheek stopt.

Waarom is de looptijd van een hypotheek zo lang?

Een bank wil een klant natuurlijk zo lang mogelijk aan zich binden. Hoe langer de looptijd van een hypotheek, hoe langer iemand klant is bij een bank. Banken geven daarom meer korting op de maandlasten als de looptijd van de hypotheek lang is. Hoe langer de looptijd, des te meer korting op de maandlasten.

Waarom is de looptijd van een hypotheek zelden langer dan 30 jaar?

Op dit moment is het nog zo dat mensen tot 30 jaar na het afsluiten van een hypotheek recht hebben op hypotheekaftrek. Het is daarom dan ook niet verstandig om een hypotheek met een looptijd langer dan 30 jaar af te sluiten. De hypotheekaftrek staat echter op losse schroeven en de kans is groot dat er in de komende jaren nieuwe afspraken voor worden gemaakt.


Bekijk naast de gemiddelde looptijd hypotheek ook:
Gemiddelde hoogte hypotheek
Gemiddelde prijs woning
Gemiddelde verkooptijd woning
Gemiddelde kosten taxatie huis