Wat is de gemiddelde tijd op een marathon?

Hoe snel je een marathon kunt lopen hangt natuurlijk van een aantal zaken af. Is het bijvoorbeeld mooi weer, staat er wind, heb je veel of weinig getraind enz enz. Daarnaast is de gemiddelde tijd voor een marathon verschillend voor mannen en vrouwen. 

 In het onderstaande overzicht zie je de gemiddelde tijden voor een marathon:

  • Gemiddelde tijd marathon is 4:41.33
  • De gemiddelde marathon tijd voor mannen is 4:29.52
  • De gemiddelde marathon tijd voor vrouwen is 4:59.28

Deze tijden zijn afkomstig van een Amerikaans onderzoek dat gedurende 1 jaar alle tijden van de marathons in Amerika heeft bijgehouden.

Wat is de snelste tijd ooit op een marathon?

Het wereldrecord voor de marathon staat nu op naam van Patrick Makau Musyoki. Deze Keniaanse hardloper liep in 2011 in Berlijn een tijd van 2:03.38. Dat is dus ruim 2.30 uur sneller dan de gemiddelde tijd op de marathon. Het record bij de vrouwen staat op naam van Paula Radcliffe. De Engelse liep haar record in Londen in 2003. Dat deed zij in een tijd van 2:15.15. Meer dan 2 uur sneller dan de gemiddelde tijd op de marathon.

Wat is de officiele afstand van de marathon?

De officiële afstand voor een volledige marathon is in 1908 tijdens de Olympische spelen in Londen bepaald. De afstand werd toen vastgesteld op 26 mijl, wat gelijk staat aan 42,195 kilometer. De lengte van de marathon is daarmee gelijk aan de afstand tussen Windsor Castle en de Koninklijke tribune in het White City Stadion in West-Londen.

 

Bekijk naast de gemiddelde tijd op de marathon ook:
Gemiddelde tijd halve marathon
Gemiddelde snelheid wielrenner
Gemiddelde tijd Dam tot Damloop
Gemiddeld aantal stappen per dag